Mesleki Bağımsızlığımızdan, Hastalarımızın Sağlık Hakkından Vazgeçmiyoruz


Mesleki Bağımsızlığımızdan, Hastalarımızın Sağlık Hakkından Vazgeçmiyoruz

17 Ocak 2023


Bilindiği gibi hastaların teşhis ve tedavisi 1219 sayılı yasaya göre; mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talep edilmemek kaydıyla, özel sağlık kuruluşlarında yapılabilmekteyken; 6.Ekim.2022 tarihinde hekimlerin serbest çalışma hakkını kısıtlayan “Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlandı.

Yapılan yönetmelik değişiklikleri ile;

 Muayenehane hekimlerinin bu şekilde tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecek,

 Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı o branştaki toplam uzman hekim kadro sayısının ancak %15’i kadar hekim (misafir/dış doktor) ile sözleşme imzalanması mümkün olacak,

Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birini geçemeyecek şekilde yapılabilecekti.

Bu düzenlemelere göre 1500’ü Ankara’da olmak üzere yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ü hastanelerle sözleşme yapabileceği anlamına gelirken; mesleğini muayenehanesinde bağımsız olarak icra eden, özellikle cerrahi branşlardaki meslektaşlarımızın çalışmalarının büyük ölçüde engellenmesine yol açacaktı.

Ankara Tabip Odası olarak meslektaşlarımızla beraber bu yönetmeliğe tepki gösterdik, basın açıklamaları, zoom toplantıları yaptık, hekimleri bilgilendirdik ve bize başvuran 14 hekimimiz adına da Danıştay nezdinde hukuk büromuz dava açtı. TTB ve birçok uzmanlık derneğinin yanı sıra, çok sayıda bireysel dava da açıldı.

Ülke çapında tepkiler devam ederken yönetmeliğin yayınlanmasından 3 ay sonra 7 Ocak 2023 tarihinde bakanlık yeni bir yönetmelik yayınladı. Bu yeni yönetmeliğe göre;

Muayenehanesi bulunan hekimler, yine kadro kısıtlaması ile Özel hastane veya tıp merkezleri ile yıllık sözleşme yaparak hastalarının teşhis ve tedavilerini yapabilecektir.

Muayenehanesi olan 60 yaş üstü hekimler, sözleşme yaptığı hastanelerin sadece birinde kadro sınırlamasına tabi tutulmayacaktır,

07 Ocak 2023 tarihinden önce muayenehanesi olan hekimler, sözleşme yapacakları sağlık kuruluşunun sadece birinde kadro sınırlamasından muaf olacaktır, ikinci bir hastane ile sözleşme yapması için yine kadro şartı aranacaktır,

MBYS üzerinden bildirim zorunlu hale gelmiştir,

Sözleşme imzalanan hastanede muayenehaneden gelen hastaya öngörülen müdahalenin yapılamadığı durumda hekimin istediği başka bir hastanede bu işlemin yapılabilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vaka bazlı onay getirilmiştir.

Ancak bundan sonra muayenehane açan hekimler için ise bu olanaklar dahi sunulmuyor. Bu da yeni muayenehane açan hekimlerin hayallerinin çalınması, şu an muayenehanesi olan hekimlerin de kısıtlanarak, fiilen özel hastane çalışanı olması anlamına geliyor.

Tam yönetmeliğin yankıları sürerken, meslektaşımız Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’ın başına gelenler bundan sonra yaşayacaklarımızın habercisi olmuştur. Meslektaşımız birazdan ayrıntılarını paylaşacağı olayda anne karnında kalple ilgili sağlık sorunları olan bebeğin doğumu ve doğum sonrası bakımı, hastanede boş yatak olmasına karşın hekimin o hastane ile sözleşmesinin olmaması nedeniyle hastane tarafından reddedilmiştir.

Sayın sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya soruyoruz;

Hekim bağımsızlığını yok eden, hasta sağlığını önemsemeyen, özel hastane sermayesi için çıkarılan yönetmelikte hala ısrarcı mısınız?

Bu örnekte olduğu gibi yaşanacak hak ihlallerinin ve sağlık sonuçlarının sorumlusu kim olacaktır?

Bir kez daha uyarıyoruz:

Biran önce toplum ve ülke yararına olmayan, hekim bağımsızlığını yok eden yönetmeliği iptal edin.

ANKARA TABİP ODASI
Makaleye Dön
18-01-2023, 23:12