Doksan Gün Geçti!Şiddetle Mücadelede Durum |
ANKARA TABİP ODASI BASIN AÇIKLAMASI 17 Temmuz 2012 Doksan Gün Geçti! Şiddetle Mücadelede Durum Dr. Ersin Arslan’ın katli üzerinden tam 90 gün, Türk Tabipleri Birliği heyetinin şiddetin önlenmesine yönelik olarak Sağlık Bakanı’na taleplerimizi iletmesinin üzerinden ise 88 gün geçti. Sayın Bakan’dan acil taleplerimizle ilgili son durum şöyledir. Dr. Ersin Arslan’ın katledilmesinden bu yana şiddete yönelik olarak alınmış olan tedbirler tehlikenin boyutlarının yetkililerce henüz tam olarak anlaşılamadığını göstermektedir. Çalışmaların polisiye önlemlerden ibaret kalacağı anlaşılmaktadır. SABİM şiddeti, performans baskısı, ağır çalışma şartları, büyük hasta yükü, 36 saatlik çalışma süreleri, 7/24 çalışma dayatmaları sürmektedir. Katkı payından kaçan fakir halkın akın ettiği acil servislerde hala bir hekim günde 300 hasta bakabilmekte, acil servislerde hala patologlara, psikiyatristlere nöbet tutturulmakta, hala ambulanslar yer var mı yok mu bakmadan hastaneye hasta getirmekte ve hala hekimlere, “Başınızın çaresine bakın” denmektedir. Sayın Bakan’a yedi acil taleple ilgili sözünü hatırlatıyor, bütün yetkilileri şiddete karşı mücadelede samimi olmaya davet ediyoruz. Meslek örgütü, hekimlerin büyük desteğiyle, hekime yönelik şiddet bitene dek bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir. Yanımızda yer alıp almamak Bakanlığın kendi tercihi olacak ve tarih yapılanları ve yapanları, yapılmayanları ve yapmayanları yazacaktır. Sağlık Bakanı’ndan 7 Acil Talep
Komisyon kurulmasına ilişkin karar 25 Nisan 2012 tarihinde alındı. Muhalefet partileri bu komisyona üye verdiler. Ne var ki iktidar partisi ancak Meclis’in kapanmasına günler kala üye isimlerini bildirebildi. O nedenle komisyon henüz faaliyete geçemedi.
Sayın Sağlık Bakanı 88 gün önceki görüşmede bu konuyu inceleyeceklerini ifade etmişlerdi. Bekliyoruz.
Sayın Sağlık Bakanı 88 gün önceki görüşmede bunun haklı bir talep olduğunu ifade etmişlerdi. Bekliyoruz.
Sağlık Bakanı imzasıyla 14 Mayıs 2012 günü yayınlanan Çalışan Güvenliği Genelgesi'yle SABİM'e gelen şikayetlerin bir filtreden geçirileceği ve personelin kusursuz olduğunun açık bir şekilde belli olduğu durumlarda işlem yapılmayacağı bildirilmişti. Ancak genelgeye rağmen SABİM şiddeti tüm hızıyla sürüyor. Tüm yetkilileri SABİM şiddetini durdurmak için üzerlerine düşeni yapmaya, Bakan imzasıyla yayınlanan genelgeye uymaya çağırıyoruz. Aynı genelgede şiddete uğrayan hekimin hizmetten çekilme hakkı olduğu da bildirilmişti. Bakan imzasıyla yayınlanan genelge bazı hastanelerde 62 gündür bir türlü başhekimler tarafından hekimlere gönderilmedi. Diğer illerin durumu bilinmemekle beraber, en azından Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara’daki hekimlerin, güvenliklerini sağlamak üzere yayınlanmış genelgeden de, genelgenin hizmetten çekilme hakkıyla ilgili bölümünden de haberleri yoktur.
14 Mayıs'ta yayınlanan Çalışan Güvenliği Genelgesi'nde bir cümle içerisine geçen risk değerlendirmesinin başlayıp başlamadığını, çalışmanın hangi aşamada olduğunu, hangi sağlık kuruluşlarında ne tür incelemelerin yapıldığını, nerelerin riskli bulunup hangi önlemlerin alındığını bilmiyoruz.
Bugüne dek böyle bir açıklama yapılmış değildir. Tersine, hekimleri hedef gösteren sözlere “kürtaj cinayettir” gibi yenileri eklenmiştir.
Bekliyoruz.
Şiddette bugünkü durum: 2012 yılında tabip örgütüne ulaşan toplam 120 şiddet olgusu vardır. İstanbul TO: 53 Ankara TO: 30 İzmir TO: 20 Samsun TO: 6 Bursa TO: 5 Gaziantep TO: 3 Adana TO: 2 Kayseri TO: 1 14 Mayıs Genelgesi Uygulamaları 14 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren Çalışan Güvenliği Genelgesi Ankara’daki hastanelerin pek çoğunda hekimlere ve sağlık çalışanlarına tebliğ edilmemiştir. Sağlık Bakanlığı 113 Şiddet Hattı 113 Beyaz Kod’un Hukuki Biriminden aldığımız bilgiye göre, hattın kurulduğu günden bu yana 1334 vaka bildirilmiştir. Bunların %80’i sözel, %20’si (yani 300’e yakını) fiziksel şiddettir. Dr. Ersin’in katlinin ardından ulusal basına yansıyan 37 şiddet vakasından 10’u sopa, bıçak veya tabancalıdır.
Sadece bu veriler dahi sağlıkta şiddetle mücadelenin yetersizliğini ortaya koymaktadır. Yeni bir Dr. Ersin Arslan acısı yaşamadan, Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha samimiyete ve gerekli tedbirleri hızla almaya davet ediyoruz.
Ankara Tabip Odası Makaleye Dön |
17-07-2012, 13:23 |