"Yeni Mezun Meslektaşlarımızla Gurur Duyuyoruz"

Bir tıp doktoru olabilmek için katettiğiniz bu zorlu parkurun sonunda Ankara Tabip Odası olarak mezuniyetlerinizi yürekten kutluyoruz.
Ne yazık ki ülkemizde aydınlık, ilerici toplum kesimlerinin, akademisyenlerin, özgürlüklerden, barıştan yana olan insanların bizzat iktidar tarafından dahi hedef gösterildiği bir dönemi yaşıyoruz. Tıp fakültelerinden yeni mezun olan siz sevgili meslektaşlarımızın da hedef alınan bu ilerici kesime dahil edildiğini kimi basın organlarının iftiralarına, asılsız karalamalarına maruz kalışlarında görüyoruz.

Tarih 28 Haziran 2016 akşam saatleri. Bu defa acı haberi Atatürk Hava Alanı’ndan alıyoruz. Artık ensemizde hissettiğimiz ölüm korkusuyla bir kez daha yüzleşiyoruz. Yine tesadüfen hayatta kalmamızın mahcupluğunu yaşıyoruz yitirdiklerimizin arkasından. Hekim olarak daha insanca bir yaşam için bulunduğumuz yerlerden çaba gösterirken bunca ölüm karşısında çaresiz kalıyoruz. Tam da bu günlerde yaşam hakkımız kadar yas'ımıza da dil uzatılıyor. Patlama saatinden önce başlayan Hacettepe Tıp Fakültesi mezuniyet törenine katılan yeni mezun meslektaşlarımız ve hocaları hedef gösteriliyor bu kez. Haklarında yazılan yazıda yapılan iftiralar biryana haberin satır aralarında öfkelerinin nedenlerini okuyoruz. 'Gezinin doktorları' 'Evrim Teorisinin okutulduğu üniversite' ve en önemlisi de toplumsal konularda tepkisiz kalmamaları. Gezide ‘halkın doktoruyuz’ diyerek revirlerde halka sağlık hizmeti veren hekimlerden korkuyorlar. Yıllardır kendilerinde histeri krizine neden olan ‘Evrim Teorisinin ‘ üniversitelerde okutulmasından, bilimin kendisinden rahatsız oluyorlar.
Son mezuniyet töreninde “Yaşam en temel insan hakkıdır, kaybettiklerimizi unutturmayacağız” , "Sarayın değil halkın doktorlarıyız" , "Etrafımızda akıp giden kana inat yaşatmak için geliyoruz" pankartlarıyla seslenen meslektaşlarımızın duyarlılığı kimi çevreleri korkutsa da bizlere umut veriyor.
Sizlerle gurur duyuyoruz.

Hepimiz biliyoruz ki mesleğimizin temel gereği, bilimin, kanıta dayalı verilerin ışığında ırk, dil, din, cinsiyet ayrımı yapmaksızın insan yaşamını ve her yönüyle toplum sağlığını iyileştirmeyi amaç edinmek, yaşatmak için var olduğumuzu unutmamaktır. Tıbbın hastalıklara çare olmanın yanında sosyal bir bilim olduğu da meslek hayatlarımız boyunca bizlere rehber olmalıdır.
Etik ve bilimsel değerler ışığında, yaşamınıza ve meslek onurunuza zarar gelmeksizin icra edebilmeniz için mücadele ettiğimiz meslek hayatlarınızda, meslek örgütünüzün her zaman yanınızda olacağını bir kez daha hatırlatırız.

Sizleri saygıyla selamlıyoruz.

Ankara Tabip Odası