Ankara Sağlık Meslek Örgütleri Uyardı “Sağlık Çalışanları İşsizlik Tehlikesiyle Karşı Karşıya”


Ankara’daki sağlık meslek örgütleri yaptıkları basın açıklamasıyla önlem alınmadığı takdirde sağlık çalışanlarının işsizlikle karşı karşıya kalacaklarına dikkat çekti.

Ankara Dişhekimleri Odası’nda 05 Aralık 2019 Perşembe günü yapılan açıklamaya Ankara Tabip Odası, Ankara Eczacı Odası ve Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası yöneticileri katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy insan gücü planlamasının önemini belirterek; toplum sağlığının ulusal sağlık politikaları oluşturulmadan çağdaş ülke seviyesine gelemeyeceğini aktardı.



Birbiri ardına açılan tıp, dişhekimliği, eczacılık ve veterinerlik fakülteleriyle öğrenci kontenjanlarındaki kaygı verici artışa dikkat çeken Özsoy rakamları da şu şekilde paylaştı:

“2002 yılında 19 olan dişhekimliği fakülte sayısı bugün 92'ye çıkmıştır. 2005 yılında 960 olan kontenjan 2019’da 66 fakültede 6421 sayısına ulaşmıştır.

Tıp fakültesi sayısı bu gün itibariyle 112 adettir ve kontenjanı 16.000 sayısına ulaşmıştır.

Veteriner fakülteleri sayısı bu gün itibariyle 34 adettir ve kontenjanı 2526 sayısına ulaşmıştır.

Eczacılık Fakültesi sayısı 2003-2004 öğretim yılında 11’den, 2018-2019 yılında 40'a çıkmış ve kontenjan 3 bin 524’ e ulaşmıştır.”

Acilen önlem alınması gerektiğini vurgulayan Serhat Özsoy açılan fakültelerin de niteliksiz olduğunu ve bu fakültelerden mezun olan meslektaşlarının da yeterli donanıma sahip olamayacağını belirtti.

Özsoy, meslek odaları olarak önerilerini de şöyle sıraladı;

Sağlık İnsan gücü stratejik planlamaları ivedilikle yapılarak,
Hiçbir hazırlık yapılmadan, plansızca, siyasi rant için açılan, teknik altyapısı yetersiz fakülteler bir an önce kapatılmalıdır.
Var olan fakülte kontenjanları azaltılmalıdır.
Fakülteler kurulmadan önce meslek örgütleri ve akademiden görüş alınmalıdır.
Öğretim üyesi eksikliği tamamlanmadan Fakülteler açılmamalıdır.
Fakültelerin müfredatları evrensel standartlarda, laboratuvarları ve kütüphaneleri ise taleplere yanıt verecek yeterlilikte olmalıdır.



Basın açıklamasının ardından söz alan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Vedat Bulut istihdam ve eğitim planlanmasının önemini vurgulayarak üniversitelerin “tabela üniversite” haline dönüştürüldüğünü belirtti. Her ilde ya da her ilçede bir fakülte açılmasının yanlışlığına değinen Dr. Bulut “Ne kadar hekime, diş hekimine, eczacıya ve veteriner hekime ihtiyacımız olduğu bellidir. Buna göre oluşturulan bir istihdam politikasıyla ve uygun altyapıyla fakültelerin planlanarak kurulması gerekir ancak böyle yapılmadı. Doğal kaynakları olduğu gibi insan kaynaklarını da müsrif bir şeklide harcayan bir ülke haline geldiğimizi belirten Dr. Vedat Bulut “Bu eğitim bir gider artışı yaratıyor. Yüksek öğretim kurumu açtıkça devletin giderleri de artıyor. Mezun olan gençlere istihdam sağlanamıyor ve ziyan olan bir insan kaynağı haline geliyor. Sonuçta da bu giderler kamuya cari açık olarak giriyor” dedi. Ankara sağlık meslek örgütleri olarak bu duruma itiraz etmek ve çözüm önerilerini paylaşmak adına basın açıklaması yaptıklarını söyleyen Dr. Vedat Bulut ilerleyen zamanlarda farklı konulara dair açıklamalarının olacağını kaydetti.

Ankara Eczacılar Odası Genel Sekreteri Fikret Acar ve Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi de fakülte artışının yarattığı sorunlardan bahsettiler.

Basın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız.
Makaleye Dön
5-12-2019, 00:00