Hastanemi Açın Platformundan Çağrı: Kapatılan Hastaneleri Tümüyle Açın


Hastanemi Açın Platformu bileşeni örgütler 31 Ağustos 2020 tarihinde Ankara Tabip Odasında yaptıkları basın açıklamasında Ankara’nın kapatılan kamu hastanelerinin kısmen değil, tarihi kimlikleriyle tümüyle yeniden açılmasını talep etti.

Bilkent Şehir Hastanesinin açılması ile kapatılan kamu hastanelerinden Zekai Tahir Burak Hastanesi Türkiye’de COVİD 19 vakalarının görülmesinin ardından karantina hastanesi olarak hizmete başladı. Ardından Dışkapı Çocuk Hastanesi yeniden açıldı. Hızlı yeniden açılma sürecinin ardından Ağustos ayı itibariyle salgının seyrinin yükselişe geçmesi ile bu sefer Numune Hastanesi’nin bir bölümünün Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nin bir bölümünün de Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Covid-19 klinikleri olarak hizmet vereceği gündeme geldi.

Bu gelişme üzerine en başından beri şehrin merkezinde kolay ulaşılabilir, yılların deneyimine sahip ve kimisi tarihi öneme sahip bu hastanelerin kapatılmasının doğru olmadığını dile getiren Hastanemi Açın Platformu’nun hastanelerin tümüyle açılması talebi ile düzenlediği basın açıklaması ATO’nun tweeter hesabından canlı yayınlandı.

Açıklamaya Hastanemi Açın Platformu adına Dr. Bayazıt İlhan, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Sinan Adıyaman, Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Serhat Özsoy, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yönetiminden Sabiha Akdeniz Güney katıldı. Açıklamaya oda, sendika, dernek, parti ve diğer kurumların aralarında bulunduğu 120’nin üzerinde örgüt destek oldu.

Platform adına ortak açıklamayı Dr. Bayazıt İlhan okudu.

Ankara'da hastanelerde büyük yoğunluk yaşandığını, devlet hastanelerinde tüm yoğun bakım yatakları COVID-19 hastalarına ayrılmasına rağmen halen bekleyen hastalar olduğunu belirten Dr. İlhan, Hastanemi Açın Platformu olarak aylardır ifade ettiklerin ihtiyacın görünür hale geldiğini söyledi. Dr. İlhan, sağlığı yönetenlerin de bu ihtiyacı görüp kapatılan hastaneleri açma yönünde bir adım atmak zorunda kaldıklarını aktardı.

Atılan bu adımın önemli olmasıyla beraber salgının yayıldığının da somut bir göstergesi olduğuna değinen Dr. İlhan, seçilen yöntemi ise günü kurtarmaya dönük olduğu için eleştirdi. Dr. İlhan, Ankara’da bu ihtiyacın sadece COVİD 19 hastaları için değil, aylardır rutin sağlık hizmetlerine salgın nedeniyle ulaşamayan tüm Ankaralılar için hem salgın dönemi hem de sonrası için geçerli olduğunu belirtti.



Dr. İlhan yetkililere “Gelin doğru, bilimsel, Ankara’ya yakışanı yapalım bu hastanelerimizi tarihi kimlikleriyle sağlık hizmetlerine kalıcı olarak, tümüyle kazandıralım. Bu dönemde bazılarını COVID-19 hastalığının tedavisinde bazılarını diğer hastalıkların güvenle tedavisi ve ameliyatların sürebilmesi için planlayalım. Açılacak hastanelere boş duran Ulus Devlet ve Ankara Fizik Tedavi Hastaneleri'ni de katalım.” diye seslendi.

Dr. İlhan’dan sonra Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu söz aldı. Şehir hastanelerinin finansman modelinin uluslararası örneklerinden, bu projelerin başarısızlıklarından ve kamu bütçesi üzerine oluşturduğu yükten bahseden Dr. Uğurlu, Ankara’daki hastanelerin durumuna dikkat çekti. Dr. Uğurlu, şehir merkezine yaklaşık 10 km. mesafede olan şehir hastanesine alt gelir grubundaki hastaların çoğunluğunun toplu taşıma ile gitmesinin önemli bir sorun olduğuna, sağlık çalışanlarının görev tanımındaki belirsizliklerden kaynaklı sıkıntılara dikkat çekti ve bu sorunların pandemi ile daha da arttığını söyledi. Şehir hastanesi için kapatılan hastaneler nedeniyle hem COVİD-19 tanılı hem de diğer hastaların tedavi olma hakkı kısıtlanmıştır diyen Dr. Uğurlu, kentin tarihi dokusuna, eşit ulaşılabilir ücretsiz sağlık hakkı için kapatılan hastanelerin tümüyle açılması gerektiğini belirtti.

Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Serhat Özsoy, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere karşı bulaş riskinin fazla olduğunu, filyasyonda olan diş hekimlerinden aldıkları bilgilere göre açıklanan rakamların azlığına, şeffaf olunmadığına ve doğru bilgilerin açıklanmadığına dikkat çekti. Dt. Özsoy, durumun ciddiyetinin farkına varmaya başladıklarını, bu nedenle kapatılan hastanelerin yeniden açılma kararı alındığını belirtti.

SES Ankara Şube Yönetiminden Sabiha Akdeniz Güney, yeniden açılması planlanan hastanelerde nasıl bir sağlık planlaması yapıldığını sordu ve sağlık çalışanlarının tükendiğini söyledi. Salgın döneminde yoğun filyasyon hizmeti ve aşırı çalışma nedeniyle tükenen sağlık çalışanlarının hata payının arttığına dikkat çeken Güney, salgının yönetimiyle ve sağlık çalışanlarının sağlığıyla ilgili radikal kararlar alınması gerektiğini belirtti.

Basın açıklamasının tam metni için tıklayınız


Makaleye Dön
1-09-2020, 00:00