Ankara Emek Meslek Örgütlerinden Uyarı "LGS ve YKS Sınavlarının Ertelenmesi Gerekiyor"

Ankara emek meslek örgütleri yaptıkları basın açıklamasıyla LGS ve YKS sınavlarının ertelenmesi gerektiğini bildirdi.

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İkk, ASMMO Ankara Şube ve Ankara Tabip Odası yöneticileri 01 Haziran 2020 Pazartesi günü yaptıkları açıklamayla Covid-19 pandemisinin henüz kontrol altına alınmadığını belirterek LGS ve YKS sınavlarının ertelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Açıklamadan önce söz alan Eğitim-Sen Ankara Şube Başkanı Sultan Saygılı LGS ve YKS sınavlarının salgının devam ettiği bir dönemde yapılacağını ifade ederek bu sebeple çok sayıda öğretmen, öğrenci ve velinin son derece kaygılı olduğunu söyledi. Saygılı, LGS sınavı yapılmadan her öğrencinin ikametgahına yakın bir okula yerleştirilebileceğini, YKS sınavının da ertelenebileceğini vurguladı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Vedat Bulut LGS sınavının 20 Haziran, YKS sınavının da 27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirileceğini ancak salgının henüz kontrol altına alınamadığı, verilerin dalgalanmalarla seyrettiği bir dönemde yapılacak olmasının sağlık açısından riskli olduğunu belirtti.

Yaklaşık 5-6 milyon kişinin sınav dolayısıyla o günlerde dışarıda olacağını söyleyen Dr. Bulut “Her vatandaşın özel aracı olmadığından toplu taşıma kullanmak zorunluluğu ve buna eklenen sınav telaşı sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracaktır” dedi.

Sınavların yapılacağı derslikler/ salonlarda da ayrı sorunlar olup nicelik ve nitelik açısından sıkı önlemler ve denetimler gerektiğini vurgulayan Dr. Vedat Bulut “3 saat yoğun mental strese bağlı daha sık soluma ile geçirilecek süre boyunca aynı havanın solunması, bu sürede öksürme ve aksırma ile havaya mikro damlacık yayılımının olacağı göz önünde bulundurulmalıdır” diye konuştu.

Dr. Vedat Bulut, LGS ve YKS sınavlarının; salgının kontrol altına alındığı dönem sonrası uygulanabilir ve nitelikli bir düzenleme ile yapılması gerektiğini vurgulayarak açıklamayı bitirdi.

Basın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız.
1-06-2020, 00:00