“Dr. Rümeysa Berin Şen İsyanımızda Yaşıyor!”


Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniğinde asistan hekim olarak çalışmakta olan Dr. Rümeysa Berin Şen nöbet ertesi evine gittiği sırada bir trafik kazası sonrası hayatını kaybetti.

Yoğun iş yükü ve uzun nöbet saatleri nedeniyle kaza yapan Dr. Rümeysa Şen’i anmak ve insanca çalışma koşullarının sağlanmasını talep etmek için Ankara Tabip Odası 25 Ekim 2021 Pazartesi günü Ankara Şehir Hastanesi’nde basın açıklaması düzenledi.

“Dr. Rümeysa Berin Şen İsyanımızda Yaşıyor!”


Sabah saatlerinde hastanede yapılan anmaya Kadın Doğum Hastanesi çalışanlarının tamamına yakını ve Şehir Hastanesinin diğer kliniklerinden de çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.



Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, hem üzgün hem de öfkeli olduklarını söyledi.



Sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının kötü olduğunu ve hiçbir sağlık çalışanının güvende olmadığını belirten Karakoç, “Yıllardır bunu dile getiriyoruz. Genç meslektaşlarımız hafta için 32 saat, hafta sonu 24 saat nöbet tutmaktadır. Hekim arkadaşlarımız en az yüz tane hasta bakıyorlar. Tükenmiş bir hekimin hastası olmak ister misiniz? Arkadaşımıza Allahtan rahmet sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Bu sorunların çözümü için yasal düzenlemeler gerekir. Üzgünüz cümleleri yetmiyor” dedi.



Anma töreninin ardından Kadın Doğum Hastanesi’nden çıkan sağlık çalışanları, hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen’in fotoğrafının olduğu “Yastayız” yazılı pankartla Şehir Hastanesi kampüsü boyunca yürüyüş gerçekleştirdi.





Bakanlık ve idari bina önünde durarak alkışlı protesto yapan sağlık çalışanları Kadın Doğum Hastanesi önünde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.



Öğle saatlerinde Ankara Tabip Odası tarafından yapılan basın açıklamasına TTB, ATO, SES Genel Merkez, SES Ankara Şube, sağlık meslek örgütü yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.



“Asistan hekim köle değildir”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganları atan sağlık çalışanları “Dr. Rümeysa Berin Şen İsyanımızda Yaşıyor!” yazılı pankart açtı.



Açıklamayı Ankara Tabip Odası Asistan Hekim ve Genç Uzman Komisyonu üyesi Dr. Benan Koyuncu okudu.

Rümeysa Şen’in kaza görüntülerinin kaza değil göz göre göre gelen çalışma şartlarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu söyleyen Dr. Koyuncu “Yıllardır asistan hekimlerin en temel sorunlarından biri olan 36 saat çalışma, gün aşırı nöbetler, eğitimi değil sağlık hizmetini önceleyen anlayış bizi bugünlere getirmiştir” dedi.

“Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor?” diye soran Dr. Benan Koyuncu “Bir devlet memuru ayda ortalama 168 saat mesai yaparken bir asistan hekimin mesai süresi 360 saati bulmaktadır” diye konuştu.



Asistanların ucuz iş gücü olarak görüldüklerini söyleyen Dr. Benan Koyuncu Kışkırtılmış sağlık talebinin, basamaklandırılmayan sağlık sisteminin, belirsiz yönetmeliklerin, adaletsiz görev dağılımının yükünü sırtlanmayacaklarını belirtti.

İnsanlık dışı çalışma şartları nedeniyle bir arkadaşlarını daha kaybetmeye tahammülleri kalmadığını vurgulayan Dr. Benan Koyuncu nitelikli eğitim, insanca çalışma koşulları ve nöbet ertesi izin talep ettiklerini bir kez daha dile getirdi.

Açıklamadan sonra söz alan intörn Ömer Ali Özdaş da TUS sınavı sonrasında çoğu kontenjanın boş kaldığını bunun sebebinin de yoğun çalışma koşulları olduğunu belirtti. Çok sayıda yeni mezun hekimin yurt dışına çalışmaya gitmek istediğini belirten Özdaş “Umarım yetkililer bir an önce önlem alırlar” dedi.

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut “Sözün bittiği yerdeyiz. Hüznün ve acının zirvesindeyiz. Vefat eden meslektaşımız Dr. Rümeysa Şen Türk Tabipleri Birliği’nin on yıllardır söylediği çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik önlemler alınmadığı için kaybedildi. Bu bir iş cinayetidir” diyerek acılı aileye ve meslektaşlarına baş sağlığı dileklerini iletti.

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım da bu ölümlerin sebebinin sağlıkta dönüşüm programı olduğunu belirterek “Bu sorunları sürekli dile getiriyoruz ancak anlamamakta direniyorlar. Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları kamuoyunda takdirle karşılandı. Ancak Bakanlığın sorunlar karşısındaki duyarsızlığı bizi çok üzüyor” dedi.

Hekim Milletvekilleri Murat Emir, Habip Eksik, Gamze Taşcıer ve Çetin Arık da yaptıkları konuşmalarda taziye dileklerini ileterek sağlık çalışanlarının insanca çalışma koşullarına kavuşması için Mecliste mücadele etmeye devam edeceklerini belirttiler.

Açıklamanın tamamını okumak için tıklayınız.


Makaleye Dön
25-10-2021, 00:00