“OHAL Hukuksuzluğu Son Bulsun! Dr. Benan Koyuncu Görevine İade Edilsin”

ATO geçmiş dönem yönetim kurulu üyesi, TTB ve SES aktivisti, acil tıp uzmanı Dr. Benan Koyuncu’nun 30 Eylül 2021 tarihinde Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı Devlet Hastanesi’ndeki görevine son verildi.

Ankara Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Dr. Benan Koyuncu’nun yaşadığı haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkmak için basın açıklaması düzenledi.

Türk Tabipleri Birliği önünde 04 Ekim 2021 Pazartesi günü yapılan açıklamaya katılan sağlık meslek örgütlerinin yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve sağlık çalışanları “OHAL hukuksuzluğu son bulsun! Dr. Benan Koyucu görevine iade edilsin” talepli pankartı açarak “KHK’lar gidecek biz kalacağız” “Çalışma hakkımız engellenemez” sloganları attı.

SES Ankara Şubesi Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey yaptığı açış konuşmasında “Dr. Benan Koyuncu öğrencilik yıllarından beri ATO ve SES’in çalışmalarında yer alarak bilimsel, parasız eğitim mücadelesinin yanı sıra halkın sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının gelecek mücadelesinin yürütülmesine katkı sundu. Öğrencilik hayatını bitirip çalışma hayatına başlayınca da iyi hekimlik değerlerine sahip çıktı. Bugün Benan Koyuncu’nun haksız ihracına karşı buradayız ve mücadelemiz görevine dönünceye kadar sürecek” sözlerini kaydetti.

Ortak açıklamayı ATO Başkanı Dr. Ali Karakoç okudu. Dr. Benan Koyuncu’nun hiçbir gerekçe belirtilmeden bir kağıt parçasıyla hastalarından ve mesai arkadaşlarından ayrılmak zorunda kaldığını eleştiren Dr. Ali Karakoç “İktidar tarafından OHAL döneminin bittiği intibaı yaratılmak istense de OHAL’in süreklilik kazandığına, keyfi ve hukuksuz uygulamalarının sürdüğüne her geçen gün tekrar tekrar şahit olmaktayız” diye konuştu.

Dr. Benan Koyuncu’nun OHAL döneminde de açığa alındığını ve yürütülen soruşturma neticesinde görevine döndüğünü hatırlatan Dr. Karakoç 30 Eylül’deki ihracında da somut hiçbir gerekçenin yer almadığını vurguladı. Dr. Ali Karakoç, ATO ve SES üyesi olan Dr. Benan Koyuncu’nun memuriyetten çıkarılmasının nedenini, sağlık sisteminin ve sağlık emekçilerinin sorunları ile insan hakları alanındaki hak ihlallerine karşı olan duyarlılığı ve biat etmeyen muhalif tutumu olarak işaret etti.

Dr. Koyuncu’ya ATO’nun hukuki destek sunacağını belirten Ali Karakoç “Evrensel insan haklarına ve iyi hekimlik değerlerine bağlılığımızı koruyarak haklarımız ve geleceğimiz için mücadeleye devam edeceğiz. Bütün keyfi ve hukuksuz ihraç uygulamaları son bulacak haklarımızı geri alacağız. Benan Koyuncu yalnız değildir!” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Açıklamadan sonra söz alan SES Genel Merkezi Mali Sekreteri Tayyar Özcan hiçbir yargı kararı olmadan sağlık emekçilerinin görevlerine son verilmesini doğru bulmadığını belirterek sağlık emek örgütleri olarak mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut, Dr. Benan Koyuncu için bir disiplin veya mahkeme kararı olmadığını belirterek birkaç kişinin imzasıyla ve kirli bilgi fişleriyle bu ihracın yaşandığını vurguladı. Yaşananları ağır hukuksuzluk olarak değerlendiren Dr. Vedat Bulut “ Biz bu davayı kazanacağız. Çankırı’daki hastaları düşünen yok. Bu imzaları tanlar sorumludurlar ve hukuk önünde hesabı da sorulacaktır. Türk Tabipleri Birliği olarak Dr. Benan Koyuncu’nun ve KHK ile görevlerine son verilen arkadaşlarımızın yanında olacağız ve kazanacağız ” dedi.

Dev Sağlık-İş Yönetim Kurulu üyesi Mihriban Yıldırım güvencesizliğe karşı mücadele ettiklerini söyleyerek “KHK’lar da güvencesizliğin bir biçimi. İşimize ve mesleğimize geri dönmenin mücadelesi de faşizme karşı mücadeledir” diye konuştu.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kanun Hükmünde Kararnameleri Kanun Hükmünde Faşizme benzeterek bunun sistematik bir zulüm olduğunu belirtti. Dr. Benan Koyuncu’nun bir hekim olarak yaptığı çalışmaların ortada olduğunu söyleyen Bülbül “Sadece sivil toplum örgütlerine, emek meslek örgütlerine ve sendikalara üye” dedi. İktidarın, emekçilere ve hak isteyen kişilere gösterdiği tutumu eleştiren Kemal Bülbül “Savaş halk sağlığı sorunudur diyen TTB’ye ve yine pandemide bilgisiyle, becerisiyle, meslek ahlakıyla katılım isteyen TTB’ye ve SES’e göstermiş olduğunuz tutum ötekileştirmedir. Bu ihraç da bunu ispatlıyor. Buna karşı mücadelenin yanında ve içinde olacağız” dedi.

CHP Ankara İl Yönetiminden Dr. Atila Ilıman da yaptığı konuşmada “ Aslında bizler mesleğimizi barış içerisinde, demokratik bir ortamda icra etmek, iyi hekimliği sahada göstermek istiyoruz. Hak hukuk ve adalet için mücadeleye dostlarımızla birlikte devam edeceğiz. Haksız hukuksuz kararları veren iktidar gidecek. Meslektaşımızın yanındayız ve onunla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” sözlerini kaydetti.

Basın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız.
4-10-2021, 00:00