Cebeci İnönü Stadyumu Asbest İçeriyor, Söküm ve Yıkım Çalışmaları Durdurulmalı

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Tabip Odası (ATO) ile Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Cebeci İnönü Stadyumu’nun yıkılarak yerine millet bahçesi yapılmaması için stadyumun önünde basın açıklaması yaptı. Meslek örgütleri asbest içeren stadyumun yıkımının kanser ve diğer solunum yolu rahatsızlıkları başta olmak üzere çok sayıda risk doğuracağı konusunda uyarıda bulunuldu.

Örgütler 31 Mayıs Pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında stadın yıkımının karşısında olduklarını duyurdular. Açıklamada Cebeci İnönü Stadyumu’nun Cumhuriyetin ilk yıllarında, şehrin artan açık alan ve spor alanı ihtiyacına cevap verebilmek için 1963 yılında inşa edildiği ve 50 yılı aşkın geçmişi ile Ankara’nın belleğine işlendiği hatırlatıldı.

Örgütler, yapılmak istenen projenin iptaline dair başlatılan hukuki süreç devam ederken hukuksuzca sürdürülen söküm ve yıkım çalışmalarının durdurulmasını istediler. Stadın yıkımının yaratacağı halk sağlığı sorununa da dikkat çekilen açıklamada “1963 yılında yapılmış bir stadyumun asbest içerdiği ortadayken, kentin merkezinde böylesi büyük bir yapının yıkımı kanser ve diğer solunum yolu rahatsızlıkları başta olmak üzere çok sayıda riski yeniden doğuracaktır.” denildi. Basın açıklamasında stadın tarihsel kimliği ve kamusal niteliğinin korunması esas alınarak yapılacak planlama ve koruma çalışmalarıyla geliştirilerek kamucu bir yaklaşımla tekrar halkın kullanımına açılması istendi.
31-05-2021, 00:00