4 Şubat Dünya Kanser Günü


Her yıl Şubat ayının 4. gününde dünyada milyonlarca ölüme yol açan ve çoğu önlenebilir olan bir hastalık olan kansere karşı, toplumsal bilinci artırmak amacıyla Dünya Kanser Günü etkinlikleri ve kampanyaları düzenlenmektedir.

Dünya Kanser Günü, ilk kez 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından ilan edilmiş olup, aynı yıl içerisinde Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından da ülkemizde kampanyalarla farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır.

Covid-19 pandemisi dönemini de göz önüne aldığımızda, kansere karşı zamankinden daha koordineli bir mücadeleye ihtiyaç olduğu açıktır çünkü kanser, sağlık sorunlarının yanı sıra maddi ve manevi açıdan uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır.

Uluslararası kurumların raporlarına göre, dünyada her yıl kansere bağlı 8.8 milyon ölüm gerçekleşmektedir. Hastalığın seyrine ilişkin tahminlere göre ise, önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamın yılda 14 milyona yükselmesi beklenmektedir. Resmi rakamlara göre, bir yıl içerisinde yaklaşık 96.200 erkek ve 67.200 kadının kanser teşhisi aldığı tahmin edilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışmalarına göre,

* Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemi önemini korumaya devam etmektedir.

* Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir

* Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür.

 * Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür.

Pandemi döneminde sağlık hizmet sunumu ve organizasyonundaki sorunların etkisiyle birlikte, kanser hastalarının tanı ve tedavisinde aksaklıklar yaşandığı bilinmektedir. Kamuda çalışan hekimlerin yaşadığı ağır çalışma koşulları, şiddet, özlük haklarının nedeniyle özel sektöre geçmesi, kamuda kanser konusunda nitelikli olan hekimlerin sayısını azaltmaktadır. Bu da kanser hastalarının özel hastanelere gitmek zorunda bırakmakta, hem sağlık hem de ekonomik açıdan hastaları olumsuz etkilemektedir.

Ankara Tabip Odası olarak, önlenebilir bir hastalık olan kansere karşı kanser taramalarının il veya bölge fark etmeksizin artırılmasını, mevcut kanser taramaları arasındaki eşitsizliğin giderilmesini istiyoruz.

Kamuoyunda kanser hastalıklarının tedavisi ile ilgili olarak yaratılan “özel ya da kamu hastanesinde kanser tedavisi ücretsizdir” algısının yanlış olduğunu hatırlatıyoruz.

EŞİT, ULAŞILABİLİR, NİTELİKLİ, ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ KANSER HASTALARININ DA HAKKIDIR.
Ankara Tabip Odası

Makaleye Dön
4-02-2022, 20:00