Muayenehane Hekimlerinin Serbest Çalışma Hakkı Kısıtlanamaz!


“Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmelik” 06.10.2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı. Sağlık Bakanlığı, bu yönetmelik değişiklikleri ile muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi amacı ile hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmalarını yeni koşullara bağlayarak neredeyse imkânsız hale getirdi.

Muayenehane hekimlerinin mesleklerini serbest olarak icra etmelerine kısıtlama getiren haksız uygulamanın geri çekilmesini isteyen hekimler 19 Ekim 2022 tarihinde Ankara Tabip Odası’nda (ATO) basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına ATO Yönetim Kurulundan Başkan Dr. Muharrem Baytemür, Genel Sekreter Dr. Mine Coşkun, ATO Özel Hekimlik Komisyonundan Dr. Mine Önal, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut ile serbest çalışan hekimler Dr. Aslı Yücetürk, Dr. Volkan Tayfur, Dr. Sezai Berber, Dr. Abdullah Ahmed katıldı.

Açılışı yapan Dr. Muharrem Baytemür, Sağlık Bakanı’nın her düzenleme yapılacağı haberi verdiğinde hekimlerin yüreğinin ağzına geldiğini, yönetmeliğin tarihsel olarak hekimlik mesleği uygulamasına aykırı bir tutum olduğunu söyledi. Dr. Baytemür, yaklaşık yedi bin muayenehaneyi kapatma operasyonu sayılabilecek bu düzenlemeye karşı hukuki adımların atıldığını belirtti.

Ortak basın açıklamasını okuyan Dr. Mine Coşkun, yönetmelik değişikliği ile muayenehanesi olan dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarının, cerrahi branş hekimlerinin ise ameliyat yapmalarının zorlaşacağına dikkat çekti. Dr. Coşkun, serbest meslek faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacak düzenleme nedeniyle hastaların mahremiyetinin korunması ve hekim seçme hakkını ihlal edileceğinin altını çizdi.

Söz konusu düzenlemelerin hangi kamu yararı gözetilerek yapıldığının anlaşılamadığını ve Bakanlık tarafından da açıklanamadığını söyleyen Dr. Coşkun, 1500’ü Ankara’da olmak üzere yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ünün hastanelerle sözleşme yapabileceğini, bu durumun da mesleğini muayenehanesinde bağımsız olarak icra eden hekimlerin çalışmalarının büyük ölçüde engellenmesi anlamına geleceğini belirtti.

Hekimlerin gerek özel hastanelerde şirket kurarak çalışmaya zorlanmaları ve hak kayıplarına uğramaları, gerekse kamudaki çalışma koşulları ve sağlıkta şiddet artışı nedeniyle muayenehanede serbest çalışmaya yöneldiğine dikkat çeken Dr. Coşkun, bu düzenlemeye karşı yürütecekleri mücadeleyi şu sözlerle belirtti:

“Hekimler, büyük sağlık sermayesinin kıskacına alınmak istenmektedir. Türk Tabipleri Birliği, tabip odaları ve uzmanlık dernekleri olarak; bu yönetmelik değişikliğini kabul etmediğimizi, serbest çalışan hekimlerin haklarını korumak amacıyla her türlü yasal girişimde bulunacağımızı ve bu düzenlemeler geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Açıklamadan sonra söz alan Dr. Vedat Bulut, Sağlık Bakanı’nın hekimler yerine sağlık sermayesi ile duygusal ilişkiler kurduğunu, düzenlemenin sağlık sermayesini büyütme ve sektörde kartelleşmeyi hızlandırma amacı taşıdığını söyledi. Hekimleri ucuz emek olarak gören bu düzenlemeye karşı TTB, tabip odaları, uzmanlık dernekleri ile birlikte ortak hareket edeceklerini belirten Dr. Bulut, bu düzenlemenin hukuktan döneceğini söyledi.

Söz alan Dr. Aslı Yücetürk, hekimlerin serbest çalışma haklarının bulunduğunu, düzenleme ile yıllara yayılmış birikimlerinin yok sayıldığını belirterek, mesleği sanat olarak icra eden hekimlerin haklarının elinden alınmasının insan haklarına aykırı bir davranış olduğunu söyledi. Yapılan düzenlemenin görüldüğü üzere Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu söyleyen Dr. Volkan Tayfur, yönetmeliğin hekimleri olduğu kadar hastaları da mağdur edeceğine, buna karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Basın açıklaması için tıklayınız

Basın açıklamasını izlemek için tıklayınız
Makaleye Dön
20-10-2022, 17:30