ATO'dan Bakanlık Önünde Yönetmelik Tepkisi

Ankara Tabip Odası, hekim bağımsızlığını ve hastaların sağlık hakkını yok eden yönetmeliği protesto etmek ve değiştirilmesini talep etmek için Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Sağlık Bakanlığı, 6 Ekim 2022’de “Özel Hastaneler Yönetmeliği” ile “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliği”nde değişiklikler yapmış, 07 Ocak 2023 tarihinde de diğerinden çok farkı olmayan başka bir yönetmelik yayımlamıştı. Yapılan değişiklikler, hekimlerin özlük ve çalışma haklarını iyileştirmek yerine, muayenehanesi olan hekimlerin serbest çalışma hakkını engellemeye yönelikti.

Bu yönetmeliklere karşı, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut, Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, Genel Sekreter Dr. Mine Coşkun, Yönetim Kurulu üyesi Dr. Onur Erden ve muayenehane hekimlerinin katıldığı açıklama 26 Ocak 2023 Perşembe günü düzenlendi.

Dr. Muharrem Baytemür en son 8 Temmuz’da Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesi sebebiyle Bakanlık önünde bir araya geldiklerini hatırlatarak “Sağlıkta olumsuzluklar artarak devam ediyor. Sağlıkta şiddet, performans baskısı, sürekli değişen yasa ve yönetmelikler gibi yaşanan sıkıntıları ve hastalarımızın sağlık hakkını sürekli dile getiriyoruz.” dedi. Muayenehanelere kilit vuran ve mesleki bağımsızlığı engelleyen yönetmeliklere karşı İstanbul, Ankara ve İzmir’de eylemler yaptıklarını vurgulayan Dr. Baytemür “Sesimizin duyulmadığını düşündüğümüz için bu sefer de Bakanlık önünde açıklama yapmaya karar verdik” diye konuştu.

Basın açıklamasını Dr. Mine Coşkun okudu. 06 Ekim ve 07 Ocak tarihlerinde çıkarılan yönetmeliklere karşı defalarca açıklama yaptıklarını vurgulayan Dr. Coşkun “Karşımızda yapboz tahtasına dönüştürülen bir sağlık sistemi var. Bu sistemde ne kamu yararı ne hekim hakları ne de hasta hakları gözetiliyor. Sistemin kazananı sadece ve sadece zincir özel hastaneler! Hekimlerin Anayasa’da ve yasalarda güvence altına alınan serbest çalışma hakkı açıkça gasp ediliyor.” sözlerini kaydetti.

Özel hastane zinciri sahibi olan Sağlık Bakanı ve sağlık sermayesi lobilerinin, para ve hasta akışını doğrudan özel hastanelere yönlendirmek istediğini söyleyen Dr. Mine Coşkun bu durumun sebebini şöyle açıkladı: “Çünkü her geçen gün büyüyen özel hastane ve sağlık turizmi pastasından daha çok pay kapmak istiyorlar. Sağlık turizmi sektöründe hasta başına 2 bin 850 dolara kadar çıkan bütçeler de özel hastane patronlarının iştahını kabartıyor.”

Dr. Mine Coşkun yönetmelik geri çekilene kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ve yönetmelik değişikliklerini yapan bürokratlara şu soruları yöneltti:

Hekimlik mesleğinin bağımsızlığını neden ortadan kaldırmak istiyorsunuz?

Bu yönetmelik hekimleri mi özel hastaneleri mi koruyor?

Hasta zamanında alması gereken tedaviye erişemezse sorumluluk kime aittir?

Serbest çalışma hakkı anayasal güvence altına alınmışken neden anayasaya aykırı davranıyorsunuz?

Dr. Vedat Bulut hastanelerden aylarca alınamayan randevulara dikkat çekerek “7 bin hekimimizse o hastalara hizmet edelim o kuyruklar azalsın diye gayret gösterirken onların bu işi yapmasını engellemek akıl tutulmasından başka bir şey değil. Kaldı ki Anayasa Mahkemesi’nde daha önce bu konuyla ilgili pek çok düzenleme iptal edilmişken her gün muayenehane hekimleriyle ilgili yeni yönetmelik çıkarmak, fiziki mekanlarıyla ilgili kısıtlamalar getirmek ya da sözleşmelere mecbur ederek özel hastane zincirlerinde ucuz emek olarak çalıştırmak kabul edebileceğimiz bir şey değildir” diye konuştu.

Dr. Tevfik Sipahi de 32 yıllık serbest muayenehane hekimi olduğunu belirterek “Bugüne kadar getirdiğimiz, emek verdiğimiz muayenehanelerimizi ve muayenehaneci hekimlik kimliğimizi ucube bir yönetmelikle elimizden kaçırmak istemiyoruz. Sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi. Ankara Serbest Çalışan Kadın Doğum Hekimleri olarak bu eylemlerin içinde yer aldıklarını söyleyen Dr. Sipahi duruma tepki olarak kepini, eldivenini ve ameliyat önlüğünü çıkararak Sağlık Bakanlığı’nı lanetlediğini söyledi.

Dr. Oktay Banlı bu yönetmelikle özel çalışan cerrahların ameliyat yapmasına engel çıkarıldığını vurgulayarak “Bu ülkenin yetişmiş insan gücünün emeğini, değerini bir gece sabaha karşı yok edebiliyorsunuz. Anayasayla güvence altına alınmış serbest hekimliği bir anda bitirebiliyorsunuz” diye konuştu. Sadece kendi adlarına değil, öğrenciler, asistanlar, uzmanlar, kamuda çalışan ve emekli olduktan sonra kendi muayenehanesinde çalışmak isteyen bütün hekimler adına burada olduklarını ifade eden Dr. Banlı “İyi bir meslek devraldık, bizden sonra çalışacak arkadaşlara da onurlu bir şekilde devretmek istiyoruz. Bu çabamız sadece kendimiz için değil biraz da onlar içindir” dedi.

Dr. Betül Bozkurt da devlete her türlü kademede yıllarca hizmet ettiğini vurgulayarak “Bu memlekete çok cerrah, çok doktor yetiştirdim. Devletin bana verdiği hakla emekli oldum. Devlet bana ‘bakkal açabilirsin ama muayenehane açsan da ameliyat yapamazsın. Ben sana kota getiriyorum. Bugüne kadar öğrendiklerini, tecrübelerini uygulayamayacaksın’ diyor.”

30 yılda 60 yıllık çalıştığını ifade eden Dr. Bozkurt “ 6 Ekim yönetmeliği ve 07 Ocak yönetmeliği düzeltilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Hekimler köle değildir” sözleriyle açıklamasını bitirdi.

Açıklama esnasında hekimler protesto alkışlarıyla birlikte eldivenlerini, önlüklerini ve keplerini çıkarıp attı.

Basın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız.
26-01-2023, 17:31