Pandemide ve Depremde Hayatını Kaybeden Sağlık Çalışanlarını Saygıyla Anıyoruz

1 Nisan 2023; Türkiye’nin dört bir yanında COVID-19 pandemisiyle mücadelede kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını saygıyla anıyoruz.
COVID-19 pandemisi nedeniyle görevi başındayken yitirdiğimizin tüm sağlık çalışanlarının anısına Türk Tabipleri Birliği 72. Büyük Kongresi’nde 1 Nisan tarihi “COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” olarak belirlendi.
Temel epidemiyolojinin gerekliliklerinin yerine getirilmemesi, “çarklar dönsün” anlayışıyla milyonlarca insanın işyerlerinde ve kamusal alanlarda enfeksiyon riskine maruz kalması, şeffaflıktan uzak piyasalaşmış sağlık sisteminin iflas etmesi COVID-19 pandemisinin etkilerinin ülkemizde daha ağır yaşanmasına yol açtı. Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetleri uygulamalarının zayıflatıldığı sağlık sistemi pandemiyle mücadeleyi güçleştirdi, sağlık çalışanları büyük bir riskle yüz yüze kaldı.
COVID-19 pandemisi, sağlık çalışanlarını koruyamayan bir yönetimin salgınla mücadele politikasının da toplumu ve halk sağlığını koruyamadığını açıkça gösterdi. Resmi rakamlarla ( 27 Kasım 2022 ) 101.492 ( yüz bir bin dört yüz doksan iki ), son açıklanan TÜİK istatistikleriyle ise bu rakamın en az iki katı yurttaşımız COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirirken, hekim, dişhekimi, hemşire, teknisyen, ebe, tekniker, sağlık işçisi gibi sağlık emeğinin parçası olan 39 sağlık branşında pandemiye karşı mücadelede ön saflarda yer alan 522 sağlık çalışanı hayatını kaybetti.
Bugün COVID-19 yarın başka bir pandemi veya epidemi olsun halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını korumak için, haklarımız için, bilimin ışığında hareket etmeye ve doğruları söylemeye devam edeceğiz. Büyük bir yıkıma dönüşen 6 Şubat depreminde de görüldüğü üzere “kamu yararı” yerine şirketlerin yararını önceleyen, bilimin yerine paranın sesine kulak veren rant ve kar odaklı politikalara karşı mücadeleyi sürdüreceğiz.
COVID-19 pandemisinde ve 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının anıları önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz.
Unutmadık, unutturmayacağız.
Ankara Dişhekimleri Odası