Ankara sağlık emek meslek örgütleri “Sağlıkta şiddet sona Ersin!”


Türk Tabipleri Birliği tarafından ilan edilen Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Ankara sağlık emek meslek örgütleri “Sağlıkta şiddet sona Ersin!” dedi.
17 Nisan 2012 tarihinde görevi başındayken bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünde Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şube ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği basın toplantısı düzenledi.



Ankara Tabip Odası’nda (ATO) yapılan açıklamada ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, Dr. Ersin Arslan ve sağlıkta şiddet nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları anısına 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.



Dr. Baytemür sağlıkta şiddetin toplumsal şiddetin bir yansıması olduğunu ve 20 yılı aşkın süredir uygulanan sağlıkta dönüşüm politikalarının da sağlıkta şiddete etkileri olduğunu belirtti. Bugün Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde bir asistan hekimin, Dr. Ersin Arslan’ın fotoğraflarının olduğu “Unutmadık, Unutturmayacağız!” yazılı afişleri astığını ve bu afişlerin hastane yönetimi talimatıyla toplatıldığını açıkladı. Dr. Muharrem Baytemür “Hastane yönetiminin ‘birlikte asalım’ demesini beklerdik. Türkiye’nin geldiği ortam açısından önemli bir gösterge. Böyle bir günde bile şiddetle bastırma eğilimi gösterilmesinin hiç uygun olmadığını belirtmek isterim.” dedi.



Ortak basın açıklamasını Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Serkan Er okudu. Sağlıkta şiddetin önlenebilir bir olgu olmasına karşılık ortalama her 24 saatte 30’dan fazla sağlık çalışanının görevi başında sözlü veya fiziksel şiddete uğradığına dikkat çeken Er “Mecliste cevaplanan soru önergelerinden öğrenebildiğimiz kadarıyla 2021 sonu itibariyle Beyaz Kod sistemine 100 binden fazla şiddet bildirimi yapıldı; bunların 27.560 tanesi 2021 yılı içinde ve de üçte biri ise hekimlerin ve sağlık çalışanlarının canına kast edebilecek fiziksel şiddetten oluşuyor. Bu ağır tabloya karşın, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik etkili bir önlemin alındığını görmüyoruz.” diye konuştu. Serkan Er, Sağlıkta şiddeti önlemenin siyasi iktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu söyleyerek sağlıkta şiddeti azaltmak yerine şiddeti besleyecek bir yönetsel tutumda ısrarcı olunmasını eleştirdi.

Sağlıkta şiddetin sona ermesi için sağlık emek meslek örgütleri olarak mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Serkan Er, 17 Nisan gününde Dr. Ersin Arslan’ı ve yaşamını sağlıkta şiddet sonucu kaybeden tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını saygıyla anarak herkes için sağlıkta ve yaşamın diğer alanlarında şiddetin olmadığı bir gelecek diledi.



Birlik ve Dayanışma Sendikası temsilcisi Murat Yılmaz, sağlıkta şiddetin aile sağlığı merkezlerinden, hastanelere, polikliniklerden, radyoloji merkezlerine kadar her sağlık kurumunda artarak sürdüğüne dikkat çekerek “Sağlıkta şiddet artık sona ersin” dedi.



Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şube Yürütmesi adına söz alan Sabiha Akdeniz Günay sağlıkta şiddetin önlenmesinde yasal düzenlemelerin yanı sıra sağlık hizmetini yürüten kurum yöneticilerinin de sağlıkta şiddet konusunu ele almaları gerektiğini belirtti. Şehir hastanelerinin de sağlıkta şiddeti arttıran bir etken olduğunu da sözlerine ekledi.

Basın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız.






Makaleye Dön
17-04-2023, 14:41