ATO Hukuk Bürosu "Aralık 2022" Çalışma Raporu

2022 yılının son ayında hukuk büromuz tarafından; Odamıza sözlü ya da yazılı başvuruda bulunan toplam 51 (elli bir) hekime, çeşitli konularda hukuki danışmanlık ve destek sunulmuş; başvuruda bulunan hekimlerin sorunlarının çözümüne ya da bilgi istemlerine yönelik hukuki katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.

Aralık ayında, görevi başında şiddete maruz kalan 3 (üç) hekim, Odamızdan hukuki destek talep etmiş; sağlıkta şiddetle mücadele çalışmamız kapsamında kendilerine gerekli hukuki destek sunulmuştur. Öte yandan şiddete maruz kalan hekimler adına hukuk büromuzca ücretsiz takip edilen ceza davaları nezdinde, 3 (üç) davanın bu ay içinde gerçekleşen duruşmalarına girilmiş ve gerekli adli işlemler gerçekleştirilmiştir. Yine bu ay içinde hukuk büromuzca takip edilen şiddet davalarından 2 (iki) davada esasa dair karar da verilmiş, yargılanan şiddet failleri hakkında mahkumiyet kararları tesis edilmiştir.

Odamız hukuk bürosuna bu ay içinde gelen başvurularda; devlet hizmeti yükümlülüğü ya da kamuya yeniden açıktan atama kapsamında, kamuda göreve başlayan hekimlerin karşılaştığı sorunlar gündemde ağırlıklı yer tutmuştur. Arşiv araştırması uygulaması kapsamında göreve başlatma işlemlerinin geciktirilmesi ve hekimler hakkında tesis edilen keyfi geçici görevlendirme işlemleri, bu kapsamda öne çıkan başlıklardır. Yine bu ay içinde, asistanlar hekimlerin yaşadığı sorunlar, maruz kaldıkları mobbing teşkil eden uygulamalar ve mali haklarını elde etmede yaşadıkları sıkıntılar, bir diğer ağırlık gündemdir. Haklarında mesleki nedenlerle idari ve/veya adli soruşturmalar açılan hekimlerin hukuki destek talepleri de yine bu ay içindeki başvurularda sıklıkla yer bulmuştur.

Özel sektörde çalışan hekimler nezdinde ise; gerçekleşen güncel mevzuat değişiklikleri ile özellikle muayenehanesi olan hekimlerin mesleklerini icrasına getirilen ağır kısıtlamalara ve çözüm yollarına yönelik hukuki bilgi ve destek istemleri, önceki ay olduğu gibi yine öne çıkan başlığı oluşturmuştur. Bu kapsamda Odamız hukuk bürosu tarafından, arzu eden hekimler adına ilgili yönetmeliklerin iptali ve öncelikle de yürütmesinin durdurulması istemiyle bir iptal davası da açılmış olup, bu davamız Danıştay’da görülmeye başlanmıştır. Yine aynı konuda, özellikle muayenehanesi olan hekimleri olası hakları ve usul konusunda bilgilendirme amacıyla bu ay içinde Odamızca gerçekleştirilen bir toplantıda yer alınarak, hukuki bir sunum yapılmış ve ayrıca hekimlerden gelen sorular yanıtlanmıştır.

Hukuk büromuz tarafından Aralık ayında; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi nezdinde gerçekleştirilen 3 (üç) toplantıda da yer alınarak, intörn hekimlere sözlü hukuki bilgilendirmelerde bulunulmuştur. Yine bu ay içinde yabancı uyruklu asistan hekimlerin yaşadığı kimi mali sorunlara dair Odamızda gerçekleştirilen bir toplantıda da yer alınmış ve hukuki bilgilendirmede bulunulmuştur.

Ankara Tabip Odası Hukuk Bürosu olarak, 2023 yılının bütün hekimlerimize sağlık, mutluluk ve adalet getirmesini dileriz.

Saygılarımızla,

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu