Dr. Kamil Furtun'u Saygıyla Anıyoruz. Sağlıkta Şiddete Artık Yeter Diyoruz!

29 Mayıs 2015 tarihinde Samsun'da görevi başındayken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Kamil Furtun'un ölümünün üzerinden 9 yıl geçti.

Sağlıkta şiddet önlenebilir bir olgu olmasına karşılık caydırıcı ve etkili yaptırımlar hayata geçirilmediği için çok sayıda meslektaşımız görevi başındayken saldırıya uğrayarak aramızdan koparıldı.

Dr. Kamil Furtun nezdinde sağlıkta şiddet sonucunda yaşamını yitiren Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe, Dr. Ersin Arslan, Dr. Ekrem Karakaya, Dr. Aynur Dağdemir ve Dr. Fikret Hacıosman’ı saygıyla anıyoruz.

Hayatta kalmayı başaran meslektaşlarımız ise çalışırken ya ağır hakaretlere maruz kalıyor ya da saldırganlardan kaçabilmek için kapılarına barikat kurmak zorunda bırakılıyor.

Sağlık Bakanlığı, Beyaz Kod sistemi kurulduğundan bu yana yapılan bildirim sayıları konusunda şeffaflıktan uzak bir tutum sergilese de, Odamızın yaptığı bir araştırmaya göre toplam şiddet bildirimi sayısı 121 bini buldu! Her 24 saatte 30’a yakın sağlık çalışanı görevi başında sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalıyor.

Sağlıkta şiddeti önlemek öncelikle Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğundadır. Ne var ki, klinikler, yoğun bakımlar, acil servisler, ambulanslar, polikliniklerdeki fiziksel şartlar şiddetin önünü açmaktadır. Bu nedenle güvenli çalışma alanları oluşturulmasının ivedi gereklilik olduğunu ve bütün yöneticilere güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması konusunda sorumlu olduklarını hatırlatıyoruz.

*Sağlıkta şiddet için Türk Tabipleri Birliği'nin önerileri çerçevesinde etkili yasa çıkarılmalıdır.
*Sağlık kurumlarında şiddeti önleyen fiziksel değişiklikler yapılmalı, güvenli işyerleri oluşturulmalıdır.
*Tüm işyerlerinde şiddeti önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulanmalıdır.
*Kışkırtılmış sağlık talebine yol açarak hastalarla hekimleri karşı karşıya getiren Sağlık Dönüşüm Programı'ndan vazgeçilmesi gereklidir.
*Hekimleri kamuoyunda "vergi kaçakçısı" "para göz" "tuzu kuru" gibi söylemlerle itibarsızlaştıranlara karşı Sağlık Bakanlığı seyirci kalmayı bırakmalıdır.

Şiddet toplumsal bir sorundur ve ancak bütüncül politikalarla, hekim örgütlerinin de içerisinde yer aldığı kamucu, bilimsel ve demokratik planlamalarla aşılabilmesi mümkündür.

Dr. Kamil Furtun'un meslektaşlarına, ailesine, sevenlerine ve Samsun Tabip Odası'na bir kez daha baş sağlığı diliyoruz. Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlara, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlere karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu
29-05-2024, 11:54