Burdur Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Servisinde Yaşanan Sorunlar ve Hastaların Durumu Hakkında Açıklamamız


Burdur’da diyaliz sonrasında ölen hastaların sayısı 3'e yükseldi!

Burdur’da diyaliz sonrasında rahatsızlanan hastalardan birinin daha yaşamını yitirdiğini üzülerek öğrendik. 30 hastanın tedavisi çeşitli merkezlerde devam ediyor.

Ülkemizde “Son Dönem Böbrek Yetmezliği“ (SDBY)sonucu renal destek tedavisi gören hasta sayısı yaklaşık 70 bindir. Kamuda ve özel sektörde hemodiyaliz ünite sayısı ise 700 civarındadır. Dünya’da ve Türkiye’de her yıl her 1000 kişiden 1’inde yeni SDBY görülmektedir. Bu nedenle SDBY bir halk sağlığı sorunudur.

Hemodiyaliz, genellikle haftada 3 kez yapılır, 4’er saat sürer ve her bir işlemde 160 litre steril su kullanılır. Suyun gelişmiş teknolojiyle fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan sterilizasyonu yapılarak saf su elde edilir ve hemodiyaliz cihazlarına gönderilir. Bu steril sular hastaların kan ve kan ürünleriyle yakın temas içindedir.

Kamuoyuna ve basına yansıyan haberlere göre, Burdur Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesinde tedavi gören SDBY’li toplam 31 hastanın sağlığının hastanenin su deposuna karışan bir kimyasal madde nedeniyle bozulduğu anlaşılıyor.

Yine konuyla ilgili yapılan açıklamalarda bir bakımla hastalara ulaşması engellenebilecek bu kimyasal maddenin hastanenin arıtma sistemine karışarak suyun rengini değiştirdiğine ve onu köpüklendirdiğine ilişkin görüntülerin olduğu dile getiriliyor. Bu kimyasal maddenin Diyaliz Ünitesindeki, içinde hiçbir biçimde kirletici madde olmaması gereken saf su tankına da eriştiği ifade ediliyor.

Sağlık hizmeti veren birimlerin, hastaların ve sağlık çalışanlarının sağlığı açısından denetim ve değerlendirmeleri titizlikle yapılmalıdır. Hastanelerdeki su depolarının güvensiz oluşu ve denetlenmemesi işçi ve hasta sağlığıyla birlikte iş güvenliği sorunudur.

Hasta ve çalışan sağlığıyla ilgili 2013’te yürürlüğe giren düzenlemenin kamusal alanda uygulanması 2025’e kadar ertelenmiştir. Yaşanan bu durum bu düzenlemenin ertelenmesinin somut bir sonucu olarak insan yaşamına mal olmuştur. Başka yaşamlar yitirilmeden düzenleme bir an önce uygulamaya geçirilmelidir.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu
Olağan Dışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Komisyonu

Makaleye Dön
29-05-2024, 14:54