Vergide Adalet Eylemlerinin 18. Haftasında Alanladaydık!

Vergide Adalet eylemlerinin 18. haftasında Ankara Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi ortak basın açıklaması düzenledi.

10 Temmuz 2024 tarihinde Mamak Bostancık Aile Sağlığı Merkezinde gerçekleştirilen basın açıklamasına Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alpertan Açar, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Ankara Şube Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, SES Eş Genel Başkanı Sıddık Akın, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nden Genel Sekreter Dr. Önder Okay ve Merkez Konseyi Üyesi Dr. Ali Karakoç katıldı.

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan Dr. Alpertan Açar, Meclis’te bu hafta içinde yeni vergi paketinin görüşüleceğini, yeni vergi paketinde çalışanların vergi yükünü azaltan bir madde olmadığını, aksine, emeğiyle geçinenlere yeni ek vergiler getirildiğini belirtti.

Yoksulluk rakamlarını yazmaktan, TÜİK’in gerçek olmayan oranlarına göre hükümetin çalışanlara yaptığı komik ücret artışlarını dile getirmekten usandıklarını ifade eden Dr. Açar, 18 haftadır hükümete sordukları soruları vergi paketinin Meclise geldiği hafta tekrarladıklarını söyledi:

“Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?
Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük ve ya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?
İhbarcılığı adaletsiz ve eşitsiz vergi toplama politikanızı örttüğünü düşünüyor musunuz?
Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?
Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?
Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?
Kamuda gösterişe şatafata israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?”

Yılın ilk ayından itibaren tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdikleri gerekçesiyle ücretlerinden yüksek vergi kesintileri yapıldığını söyleyen Dr. Açar, kesinti oranlarının yılsonuna doğru yüzde 35 civarına çıktığını, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesinti oranı istediklerini belirtti.

Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları, 18 haftadır sürdürdüğü ‘vergide adalet istiyoruz’ eylemlerinin ve taleplerinin Meclis'te karşılık bulmasını istediklerini, vergide adalet sağlanmadığı takdirde her Çarşamba olduğu gibi eylemlere devam edeceklerini ifade ettiler.
10-07-2024, 15:43