Yarattığınız Sorunlar Çözülene Kadar Mücadeleye Devam Edeceğiz!


06-10 Ocak G(ö)rev eylemi kapsamında ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında yaşanan sorunlarla ilgili basın açıklaması 8 Ocak 2025 Çarşamba günü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Heykel Önünde düzenlendi.

Basın açıklamasında Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ankara Tabip Odası’nın (ATO) yanı sıra Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Ankara Aile Hekimliği Derneği (ANKAHED), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Dev-Sağlık-İş, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği yer aldı.



Kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun, sağlık sisteminde yaşanan çöküşü protesto etmek, taleplerini haykırmak için bir araya gelen hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, paramedik, teknisyen, tüm sağlık emekçileri olarak alanlarda olduklarını söyledi.

Her gün yüz binlerce kişiyi sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için çalıştıklarını belirten Dr. Coşkun, buna karşı şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler, sağlıkta çeteleşme gibi sorunlarla boğuştuklarına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığına seslenen Dr. Coşkun, “halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekim, ebe, hemşire, sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz? Bu ses, tüm basamaklarda sağlık hizmeti üreten yüzbinlerce hastayı sağlığına kavuşturmak ve hasta olmalarını engellemek için çalışan sağlık emekçilerinin sesidir. Bizi duymak zorundasınız.” dedi.

Dr. Coşkun ikinci ve üçüncü basamaktaki sorunların çözümüne yönelik kurumların ortak taleplerini kamuoyu ile paylaştı:

“Sağlıkta şiddete karşı etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Etkili şiddet yasası çıkartılmalı, sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.
Sağlık mesleklerine yönelik tanımlar net yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalıdır! Üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.
Hekimleri, diş hekimleri ve hastaları mağdur eden, hekimlere yönelik şiddet kaynağı olan, hastalara yeterli zaman ayırmamızın önündeki engellerden 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmelidir. Nitelikli sağlık hizmeti için hasta randevuları en az 15 dakika olmalıdır.
Diş hekimlerinde saat 24.00’dan sonra mevzuata aykırı şekilde nöbet yazılmasından ve vardiya çalışma sisteminden vazgeçilmelidir.
Tüm sağlık emekçilerini hedef alan performans ve ciro odaklı sistemin yerine, emekliliğe yansıyacak insanca ücret ödenmelidir! Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı, ek zamlar temel ücretlere ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar ilave ek zam emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli ve mevcut memur emeklilerine de yansıtılmalıdır.
Kamu emekçilerinin vergi dilimi yüzde 15’de sabitlenmelidir.”

Basın açıklaması için tıklayınız.



Makaleye Dön
8-01-2025, 16:10