Ankara’da Gölbaşı Ahiboz Köyü’nde Şarbon Hastalığı ve Karantina Uygulaması Ankara Tabip Odası Üçüncü İnceleme Raporu

Ankara’da Gölbaşı Ahiboz Köyü’nde Şarbon Hastalığı ve Karantina Uygulaması Ankara Tabip Odası Üçüncü İnceleme Raporu

  • 05/10/2018 16:03

Ankara’nın Gölbaşı ilçesi, Ahiboz ile Gülalan Köyü arasındaki Kipman firmasına ait alanda yeni yapılan ( sığırlar gelmeden 15-20 gün önce ) çiftlikte Brezilya’dan ithal edilen 3959 büyükbaş hayvan Kurban Bayramı için hazırlanırken;  kontrol yapan veteriner hekimler ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri hayvanlarda şarbon hastalığı tespit ederek, bölgeyi karantinaya almışlardı. 

Ön inceleme raporunda tespit edilen hususları tekrar hatırlarsak; "Hijazi Group aracılığıyla Brezilya’dan Et ve Süt Kurumu için ithal edilen 3 bin 959 adet büyükbaş kesimlik hayvan Kurban Bayramı öncesinde Gölbaşı’nda Ahiboz’a 2, Günalan’a da 3 kilometre uzaklıkta bulunan bir tesise koyuldu, ancak hayvanlardan bazılarının ölmesinin ardından Gölbaşı Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından hayvanlarda şarbon hastalığı tespit edilmesiyle yapılan kontroller sonucu 60 hayvan hasta olduğu için itlaf edildiği tarafımıza bilgi olarak verilmişti. Ayrıca 3km çapında kontrol noktası, 7km çapında da gözlem noktası olduğu ifade edildi. (Bizim ziyaretimizde de tesise dönen yol başında kontrol noktası vardı) Bunun dışında kolluk güçlerinin oluşturduğu herhangi bir kontrol noktası gözlemlenmedi. Bu süre zarfında hiçbir hayvanın tesis dışına çıkmadığı belirtildi.

İkinci İnceleme raporu için Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Arif Müezzinoğlu ve Dr. Muharrem Baytemür’den oluşan heyet 13.09.2018 tarihinde halka dağıtılmak üzere hazırlanan şarbon broşürleriyle birlikte tesisi ve çevre aile sağlığı merkezlerini ziyaret etti.

Yapılan görüşmede, itlaf edilen hayvan sayısının 160 olduğunu 20 gün daha hayvanların karantinada tutulacağını, sonrasında Et Süt Kurumu’na teslim edileceği ifade edilmişti.

02.10.2018 tarihinde ATO YK üyesi Dr. Arif Müezzinoğlu, Dr. Ercan Yavuz ve Dr. Muharrem Baytemür’den oluşan ekip üçüncü ziyareti gerçekleştirdi. Akşam saatlerine denk gelen bu ziyarette daha fazla sayıda çalışan ile görüşme şansı oldu. Karantina koşullarının hafifletildiği ikinci ziyarette tespit edilmişti. Bunun devam eden bir durum olduğu yeniden gözlemlendi. Hayvanların halen tesiste oldukları tespit edildi. Bu arada tesisin el değiştirdiği öğrenildi. ( Şarbon’dan önce el değiştirdiği söylense de isim ve ekipmanlarda henüz değişiklik olmamıştı).Tesis kalıcı hale getirilmek üzere çevresi duvarlarla örülmeye başlanmıştı.

Yapılan görüşmede hayvan ölümlerinin eskisi kadar sık olmadığını, bir süredir ölen hayvanlarda şarbona rastlanmadığını, ölen hayvanları gömmeden önce İlçe Tarım Müdürlüğü’ne bildirildiğini ve gelen yetkililerin numune aldıklarını ifade ettiler. Birkaç gün sonra etlerin Et Süt Kurumu’na teslim edileceğini tahmin ettiklerini de belirttiler.

Ayrıca Ankara Tabip Odası tarafından 20 bin adet Şarbon Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Broşürü bastırılarak merkez ve çevre ilçe ASM’lerine dağıtıldı.

Not: Raporu yazarken diken.com.tr “Et ve Süt Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izin verdiği veya izin vereceği ülkelerden 300 TIR taze soğutulmuş kemiksiz sığır eti ithal edecek. Kurum bu kapsamda ithal edilecek etin gümrük işlemlerinin yapılması için hizmet alım ihalesi açtı. İhale için sadece bir gün süre verildi.” içeriğinde bir haber paylaştı.