Ankara Tabip Odası / Halk Sağlığı Komisyonu Faaliyetleri

Halk Sağlığı Komisyonu Faaliyetleri

Halk Sağlığı Komisyonu 2022-2024 Faaliyet Raporu


Ankara Tabip Odası (ATO) Halk Sağlığı Komisyonu tarafından Makine Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi’nde 17 Mayıs 2022 Salı günü “Yoksulluk ve Sağlık, Ne Yapmalı” başlıklı bir panel düzenlendi. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofis Koordinatörü Hacer Foggo, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ebru Voyvoda ve ATO Halk Sağlığı Komisyonu üyesi Dr. Ebru Basa’nın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür yürüttü.
Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu ve Halk Sağlığı Komisyonu tarafından düzenlenen "Çocuk Sağlığı ve Gıda Güvenliği" paneli 19 Ekim 2022 tarihinde ATO toplantı salonunda gerçekleştirildi. Halk Sağlığı Komisyonu adına Dr. Ebru Basa’nın moderatör olduğu panele konuşmacı olarak gıda mühendisi Dr. Bülent Şık katıldı.
30 Kasım 2022 ATO Halk Sağlığı Komisyonu tarafından “Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Madde Bağımlılığı” başlıklı etkinlik düzenlendi. Sunum psikiyatri uzmanı Prof. Dr. İnci Özgür İlhan tarafından Ankara Tabip Odası’nda (ATO) yapıldı. Moderatörlüğünü Dr. Ebru Basa’nın yürüttüğü sunumda madde bağımlılığının halk sağlığına etkileri, sağlık sorunları, sosyal kayıplar ve ekonomik maliyet başlıkları konuşuldu.
30. Adalet ve Demokrasi haftası kapsamında Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu tarafından "Sağlıkta Demokratik Mücadele Örneği: HPV aşı kazanımı” başlıklı panel düzenlendi. 29 Ocak 2023 Pazar günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin moderatörü ATO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Asuman Doğan, konuşmacıları Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri Sözcüsü Eczacı Cem Kılınç, Kadın Dayanışma Komiteleri Sözcüsü Gizem Batı Ayaz ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Avukatı Hediye Gökçe Baykal oldu.
5 Mart 2023 Nevzat Eren 20. Ulusal Halk Sağlığı Sempozyumunu düzenledi. Sempozyum Deprem ve Halk Sağlığı başlığında Ankara Tabip Odası’nda yapıldı. (Sempozyumun Moderatörlüğünü Halk sağlığı komisyonundan Dr. Ebru Basa yaptı. Dr. Şevkat Bahar Özvarış ve Dr. Ayşe Akın Dr. Nevzat Eren’in bir bilim insanı ve halk sağlıkçı yanlarını anlatırken, Dr. Hasan Ilgaz deprem bölgesindeki yaptıkları çalışmaları ve ilkyardım revirini anlattı. Depremde çevre sorunları, bulaşıcı hastalıklar ve depremde sağlık hizmetleri nasıl örgütlenmeli, deprem bölgesinde TTB Olağandışı Durumlar Kolu’nun faaliyetleri paylaşıldı.)
31’inci Adalet ve Demokrasi Haftası’nda Ankara Tabip Odası (ATO) Halk Sağlığı Komisyonu "Yoksulluk ve Sağlık” paneli yaptı. 28 Ocak 2024 Pazar günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin moderatörü ATO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Asuman Doğan, konuşmacıları ise Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ve ATO Halk Sağlığı Komisyonu üyesi Dr. Ebru Basa oldu.
20 Nisan 2024 tarihinde Nevzat Eren Ulusal Halk Sağlığı Sempozyumunun 21.si ‘Cumhuriyetten Günümüze Sağlık ve Sosyal Politikalar’ başlığında düzenlendi. (Sempozyumun Moderatörlüğünü Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu ve ATO YK üyesi Dr. Asuman Doğan yaptı. Eren ailesinden eşi Gönül Eren ve kızı Gizem Eren’in de bulunduğu sempozyumda Dr. Çağatay Güler “Cumhuriyet’ten Sağlıkta Dönüşüme Sağlık Sistemi” Dr. Necati Dedeoğlu “Koruyucu Hekimlik, Refik Saydam Hıfzıssıhha Müessesi”, Dr. Osman Öztürk “Memleket Hastanelerinden Şehir Hastanelerine”, Seyhan Erdoğdu “Cumhuriyet’in 100. Yılında Sosyal Politikalar”, Dr. İskender Sayek “Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi”, Dr. Gülriz Erişgen “Mezuniyet Sonrası Tıp Eğitimi” ve Dr. Erhan Nalçacı “Nasıl Bir Sağlık Sistemi Öneriyoruz” başlıklı sunumlarını yaptılar.

Halk Sağlığı Komisyonu 2020-2022 Faaliyet Raporu



27 Ekim 2021


Pandemi ve Toplumsal Eşitlik Talebi


Konuşmacı: Dr. Erhan Nalçacı 


10 Kasım 2021


Barınma Hakkı


Film Gösterimi ve Tartışma: EKUMENOPOLİS


24 Kasım 2021


Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele


Konuşmacı: Av. Müjde Tozbey Erden


(Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği YK Başkanı )


8 Aralık 2021


“Dayanışma Yaşatır”  HPV Aşı Kampanyası Nasıl Örgütlendi?


Konuşmacı: Ecz. Cem Kılınç


22 Aralık 2021


Sağlık Alanında Ne İstiyoruz?


Konuşmacı: Dr. Bayazıt İlhan


28 Şubat 2022


Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Halk Sağlığı Komisyonu, ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen, gittikçe yokullaşan vatandaşlarımızın durumuna dikkat çekmekiçin 28 Şubat 2022 tarihinde “Yoksulluk Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.


Film Gösterimi ve Söyleşi


12 Ekim 2016


Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı komisyonunun katkılarıyla 12 Ekim Çarşamba günü film gösterimi ve söyleşi yapıldı. ATO’da gerçekleştirilen etkinlikte Tarık Akan’ın “Çark” filmi izlendi. Film gösterimine ATO Genel Sekreteri Dr. Mine Önal, Yönetim Kurulu üyesi Dr. Zafer Çelik ve çok sayıda hekim katıldı.


 


“Toplumcu Sağlık Ve Tarihsel Kökenleri” Sunumu


12 Ekim 2016


Sunum ve tartışmalarına 12 Ekim 2016 tarihinde Tarık Akan’ın Çark filminin gösterimi ve sunumu ile başlayan Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu, bu hafta ise karşımıza “Toplumcu Sağlık ve Tarihsel Kökenleri” başlıklı bir sunum ile çıktı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf öğrencileri Gizem Yavuz ve Mert Güngör tarafından ele alınan konu iki başlıkta incelendi.


 


Sunumun ilk yarısından sorumlu olan Gizem Yavuz Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık tanımı ile paneli başlattı. Bu sağlık tanımında yer alan ruhsal iyilik kavramına kısaca değindi. Ardından sağlık tanımındaki başka bir parametre olan toplumsal iyiligi Küba'nın sağlık politikalarını açıklayarak örnekledi. Sağlığa kâr temelli yaklaşıma karşı hak temelli yaklaşım başlığı altında Çarlık Rusya ve SSCB sağlık politikalarını karşılaştırdı. Ardindan Sermaye ve Tıp başlığı ile sermayenin tıp alanındaki kontrolü nasıl sağladığını tablo ile anlattı. Sağlık ve Sosyal Güvenlik Mücadelesi bölümünde kaybedilen kazanımlardan bahsetti. Son olarak işçi sağlığı ve üretim tarzını açıkladı ve toplumcu sağlık anlayışının gerçek ve tam anlamı ile sağlık politikasında yer bulmasının ancak ve ancak sınıfsal eşitliğin mevcut olduğu düzen ile sağlanabileceğini vurgulayarak sözlerini tamamladı. Gizem Yavuz’un ardından sözü alan Mert Güngör, toplumcu sağlığın hangi özgün tarihsel koşullar altında ortaya çıktığını ve bu düşüncenin beslendiği kaynakları anlatan bir sunum yaptı. Birçok başlıktan oluşan sunum, “Kapitalist Tıp Nasıl Ortaya Çıktı?” sorusunu cevaplayarak başladı. Sanayi devriminden sonra Avrupa’nın büyük kentlerine doğru gerçekleşen yoğun göç dalgasının ardından ortaya çıkan sefaletin kaynağını arayan Engels’in “İngiltere’de Emekçi Sınıfın Durumu” başlıklı çalışmasının toplumcu tıp tarihinin en önemli eserlerinden birisi olduğuna değinildi. Bu çalışmanın tarihsel öneminin toplumcu tıp tezinin ilk kez işlendiği eser olması olduğu ve ardıllarına düzen karşıtı bir pencereden bakma yetisini kazandırdığı vurgulandı. Engels’in yararlandığı Edwin Chadwick’e ait “İngiltere’de Çalışan Nüfusun Durumu” başlıklı rapordan kısaca bahseden sunum, Rudolf Virchow’un toplumcu tıp düşüncesine ne gibi katkıları olduğunun özetlenmesi ile son buldu.


Halk Sağlığı Komisyonu 2016-2018 Dönemi Faaliyet Raporu


Halk sağlığına ilişkin her konuyu tarihselci bir bakış açısıyla değerlendiren Halk Sağlığı Komisyonu düzenli olarak
Çarşamba Seminerleri vermekte, alana dair her konuyu diyalektik ve tarihsel materyalist bir çözümlemeye
tabi kılarak tartışmakta ve halkın sağlığını ilgilendiren sorun başlıklarına ilişkin çözüm önerilerine kolektif bir
tartışmayla ulaşmayı hedeflemektedir.
Tabloda yer alan programdan bütünüyle de gözlemlenebileceği gibi 2016-2017 Güz Dönemi seminerleri
Toplumcu Sağlık ve Tarihsel Kökleri başlıklı çalışmanın sunumu ile açılmış, “Aşı Reddi de Nereden Çıktı?” sunumu
ile sona ermiştir. Dönem içinde 3 film gösterimi yapılmıştır. 2016-2017 Bahar Dönemi seminerleri Tıp
Fakültesi öğrencilerinin yaptığı “Sosyalist Ülkelerde Çocuklar” başlıklı çalışma sunumu ile başlamış, “ABD’de
Artan Sınıfsal Eşitsizlikler ve Halk Sağlığına Yansıması” başlıklı sunum ile sona ermiştir.
2017/2018 Güz dönemi seminerlerinin ilki “Yeni Müfredat Değişikliği Çocuklarımıza Ne Getirecek?” başlıklı
tartışma olmuştur. Türkiye’de eğitim müfredatından evrim gibi temel nitelikte bir bilimsel teorinin çıkartılması,
bilimsel yöntem yerine büyüsel düşüncenin ideolojik atmosferi belirlemeye başlaması ve ‘manevi değerler eğitimi’
adı altında cihat propagandasının yapılması ATO Genel Sekreteri Dr. Mine ÖNAL’ın moderatörlüğünde
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Ebru Aylar ve TED Üniversitesi Psikoloji Bölümü
Öğretim Üyesi Ilgın GÖKLER DANIŞMAN’ın sunumlarıyla bu seminerde ele alınmıştır. Dönem içinde 2 film
gösterimi ve 1 belgesel gösterimi gerçekleştirilmiştir, Küba ve Sağlık semineri güz döneminin son semineridir.
2017/2018 Bahar dönemi ilk semineri ise “AKP Türkiye’sinde Sermaye: Kaybettiler mi Kazandılar mı?”
başlıklı çalışmanın sunumu ile gerçekleşmiştir.
25 Mart 2017 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Mavi Salonda Dr. Nevzat Eren
16. Ulusal Halk Sağlığı Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Ankara Tabip Odası ve TTB Halk Sağlığı Kolunun
işbirliğiyle düzenlenen sempozyumun konusu “Bir Sistem Sorunu Olarak: AŞI” olarak belirlenmiştir.

Hekimler, tıp fakültesi öğrencileri, ebe ve hemşireler, biyologlar ve eğitimciler halk sağlığını ilgilendiren ve
geniş bir alana yayılan konularda seminerler hazırlanması ve tartışmaların yürütülmesi için emek vermiştir.
Spor ve Toplum, İlaç endüstrisi, Şehir Hastaneleri Gerçekleri, Venezuela ve Sağlık, Küba ve Sağlık ele alınan
konular arasındadır. 2016-2018 tarihleri arasında yapılan etkinliklerin detaylı bilgisi aşağıdaki tabloda yer
almaktadır.



Tarih Başlık Konuşmacı
12/10/2016 Çark Film Gösterimi ve Tartışma
19/10/2016 Toplumcu Sağlık ve Tarihsel Kökleri: Mert GÜNGÖR
Gizem YAVUZ
26/10/2016 Şeker: Beyaz Ölüm M. Fulya TUTAR SELÇUK
02/11/2016 Nobel Alan Nazi Hasan ÇALIŞKAN
09/11/2016 Spor ve Toplum Hasan Barış ILGAZ
Hüseyin Talha KOZAN
16/11/2016 Hekim Seçme Özgürlüğü Neden Kabul Edilemez? M. Volkan KAVAS
24/11/2016 İlaç Endüstrisi, Pazarlama ve Sağlık Mustafa TEMİR
07/12/2016 Çoçuk İstismarı Tuğba TURACI
Merve Nur BAY
14/12/2016 Do communists have better sex Film Gösterimi ve Tartışma
20/12/2016 Hekim Seçme Özgürlüğü Neden Kabul Edilemez?
(İBNİ Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Salonu)
M. Volkan KAVAS
21/12/2016 Hekim Seçme Özgürlüğü Neden Kabul Edilemez?
(ODTÜ SRM Toplantı Salonu)
M. Volkan KAVAS
04/01/2017 Suriye ve Medya Yalanları Erman ÇETE
Tolga Buğra IŞIK
11/01/2017 Darwin’s Nightmare Film Gösterimi ve Tartışma
18/01/2017 Aşı Reddi de Nereden Çıktı? Emine TOPÇU, Ogu Nur
DERECİ, Abdullah YILDIZ,
M.Volkan KAVAS
08/02/2017 Sosyalist Ülkelerde Çoçuklar Mert GÜNGÖR
Yarkın KARATAŞ
13/02/2017 Yazar ve Sanatçıların İzlenimleriyle Sovyetler Birliği Tarihi Erhan NALÇACI
22/02/2017 Malpraktis Yasası Hastayı Koruyor mu? Gizem YAVUZ
01/03/2017 BES: Bireysel Emeklilik Soygunu Nedir? Nasıl çıkılır? Emine TOPÇU
Nazime ÇELİK
15/03/2017 Sağlıkta Dinci Gericilik: Alp YILDIRIM
22/03/2017 Yugoslavya Yıkılırken Tenisçi Monica Seles Hasan ÇALIŞKAN
25/03/2017 Dr. Nevzat Eren Ulusal Halk Sağlığı Sempozyumu Komisyon üyeleri
29/03/2017 Türkiye Burjuva Devriminde İttihat ve Terrakinin Rolü Hasan Barış ILGAZ
30/03/2017 BES Ne Getiriyor Ne Götürüyor
(İbni Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Salonu)
Mustafa TEMİR
05/04/2017 Şehir Hastaneleri mi, Sağlık Otellleri mi? Hatice VİCDAN
06/04/2017 Zorunlu BES Ne Getiriyor Ne Götürüyor
(AÜTF, 50. Yıl Amfisi)
Mustafa TEMİR
12/04/2017 İnsanlığın Gelişimi ve Geleceğinde Sovyet Uzay
Araştırmalarının Yeri
Emel GÜNEŞ

19/04/2017 Aydınlanma Serüveninde Bir Eşik: Geçmişten Günümüze
Kadavra Kullanımı
Evrim GÖKÇE
26/04/2017 Referandumu Konuşuyoruz. Şimdi Ne olacak? Komisyon üyeleri
03/05/2017 I, Daniel Blake Film Gösterimi ve Tartışma
10/05/2017 Türkiye’de Bilim ve Teknoloji Politikaları Aslıhan ÇAKALOĞLU
ILGAZ
17/05/2017 Doktorlar Neden Sigara İçerler? Aydoğan TANTÜRKÜ
24/05/2017 Tıp Öğrencilerinin Araştırması: Ankara Tıp’taki Taşeron İşçilerin
Yaşam ve Çalışma Koşulları
Mert GÜNGÖR
Doğukan GÜL
31/05/2017 ABD’de Artan Sınıfsal Eşitsizlikler ve Halk Sağlığına Yansıması Aslıhan ÇAKALOĞLU
ILGAZ
04/10/2017 Yeni Müfredat Değişikliği Çocuklarımıza Ne Getirecek? Ebru AYLAR
Ilgın GÖKLER
Moderatör: Mine ÖNAL
11/10/2017 Şehir Hastaneleri Gerçekleri Ebru BASA
Asuman DOĞAN
18/10/2017 Venezuela ve Sağlık Hasan Barış ILGAZ
25/10/2017 İsyan Film Gösterimi ve Tartışma
01/11/2017 Türkiye’de Devrim ve Karşı Devrim Mert GÜNGÖR
08/11/2017 1920’ler Almanya’sı ve yakın Tarihe Etkisi Aslıhan ÇAKALOĞLU
ILGAZ
15/11/2017 Sınıf Mücadeleleri ve Sanat Erhan NALÇACI
22/11/2017 Gericiliğin Karanlığında Evrimin Işığı Emine TOPÇU
29/11/2017 Fidel es Fidel Belgesel Gösterimi ve
Tartışma
06/12/2017 1968 Prag “Baharı” Ogün ERATALAY
20/12/2017 Dünden Bugüne Filistin Sorunu Erman ÇETE
27/12/2017 AKP Dönemi ve Çocuk Yaşta Evlilikler Ilgın GÖKLER DANIŞMAN
Selen DOĞAN
03/01/2018 Bir Halk Düşmanı Film Gösterimi ve Tartışma
10/01/2018 Küba Devrimi ve Sağlık Zehra SU
07/02/2018 AKP Türkiye’sinde Sermaye: Kaybettiler mi Kazandılar mı? Mert GÜNGÖR
14/02/2018 Berlin Duvarı Neden Kuruldu, Neden Yıkıldı? Hüseyin Talha KOZAN
21/02/2018 Sağlık Haberleri ve Burjuva Medyası Hatice VİCDAN
28/02/2018 Ot, Kafa, Bavul, Öküz: Sol Gösterip Sağ Vurmak Selin FIRAT
Mert GÜNGÖR
07/03/2018 Yeni Veriler Işığında Diyalektik Materyalizm: Sinaptik
Entegrasyon
Erhan NALÇACI

16-12-2022, 16:33
Makaleye Geri Dön