17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Gününde Hekimler Tek Ses: Sağlıkta Şiddet Sona Ersin!


17 Nisan 2012 tarihinde görevi başındayken bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan ölüm yıldönümünde; Ankara Aile Hekimliği Derneği, Ankara Dişhekimleri Odası, Ankara Tabip Odası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası, Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası, Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası, Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ortak basın toplantısı ile anıldı.

17 Nisan 2025 tarihinde Ankara Tabip Odası (ATO) Toplantı Salonunda düzenlenen ortak basın açıklamasını okuyan ATO Genel Sekreteri Dr. Kemal Oskay, 17 Nisan gününün Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edildiğini ifade ederek, her 17 Nisan’da Dr. Ersin Arslan’ı ve sağlıkta şiddet nedeniyle yitirdiğimiz sağlık emekçilerini saygıyla andıklarını belirtti.

17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Gününde Hekimler Tek Ses: Sağlıkta Şiddet Sona Ersin!


Dr. Oskay, son 20 yılda sağlık kurumlarında yaşanan şiddetin vahşete dönüştüğünü, Beyaz Kod sistemi kurulduğundan beri en az 122 bin şiddet bildirimi yapıldığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık çalışanlarının yüzde 8’i ila 38’inin meslek yaşamlarının bir noktasında şiddetle karşılaştığını belirten Dr. Oskay, Türkiye’de hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yüzde 84’ünün görevi başında en az 1 kere sözlü veya fiziksel şiddete maruz kaldığının altını çizdi.
Dr. Oskay, sağlıkta şiddeti kronikleştirerek hizmet sunumunun parçasına dönüştüren nedenleri şu şekilde ifade etti:

“İlk neden; kışkırtılmış sağlık talebine ve olağanüstü iş yüküne yol açan popülist ve piyasacı sağlık politikalarıdır. İkinci neden; sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının oluşturulmaması, güvenli işyeri organizasyonunun yapılmamasıdır. Üçüncü neden; hekimleri ve sağlık çalışanlarını değersizleştiren ve itibarsızlaştıran siyasi söylemler ve yönetsel paradigmadır.”

Şiddetin öngörülebilir ve önlenebilir bir toplumsal sorun olduğunu söyleyen Dr. Oskay, sağlıkta şiddetin önüne geçmek için “⁠Sağlık kuruluşlarında şiddet riskleri belirlenmeli ve bu risklere yönelik önlemler alınmalıdır. Sağlık çalışanlarına hukuki ve idari hakları konusunda eğitim verilmelidir. Şiddet olaylarını raporlamak ve müdahale etmek için net politikalar ve prosedürler hazırlanmalıdır. ⁠Güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için fiziksel ve psikolojik önlemler, iş güvenliği tedbirleri alınmalıdır. Sağlıkta şiddete karşı cezasızlığın son bulması için TTB’nin hazırladığı “Sağlıkta Şiddet Yasası” yürürlüğe konmak zorundadır.” dedi.

Basın açıklamasını okumak için tıklayınız.

Basın açıklamasını izlemek için tıklayınız.
Makaleye Dön
17-04-2025, 15:39