Basın Açıklaması
10 Kasım 2022
Dünden Bugüne Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi
1963 yılında 150 yatak kapasitesiyle hizmete açılan hastane, 23 Haziran 2008 tarihinde Zübeyde Hanım Doğumevi ile birleşti. Zaman içinde gelişerek 2012 yılında Balgat Semt Polikliniği, 2016 yılında Beştepe ek hizmet binasını da bünyesine katan, yan dal uzmanlıkları veren hastane, yakın zamanda Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla farklı bir sürece evrildi. 418 yatak, 40 eğitim görevlisi, 210 uzman, her dalda asistan ve 1792 personel bulunmakla birlikte, bugün geldiği nokta itibariyle kapanmaya doğru gitmektedir.
Eylül’de Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede; Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kısmen taşınarak “ TC Sağlık Bakanlığı Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi” adı altında A-2 Dal Hastanesi rolünde hizmete devam etmesi ifade edildi.
Ancak EŞH açılmadan bir gün önce 27 Eylül 2022 tarihli başka bir genelge ile kısmen Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınacağı ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi vasfının devam edeceği belirtildi.
Statü olarak önce A-2 Dal Hastanesi’ne çevrilen, kısa süre sonra yayınlanan genelge ile tekrar EAH olan Sami Ulus, bu statüsünü kağıt üstünde korumaktadır. Sami Ulus’ta uzmanların ise %70’den fazlası Etlik Şehir Hastanesi’ne gitti. Asistanlar Ekim ayında yapılan görevlendirme ile EŞH’ye gitti. Sami Ulus’a geçici görevle geliyorlar. 150 asistan EŞH’de, 16 asistan Sami Ulus’ta. Görevlendirmelerin neye göre yapıldığı, ne kadar süreceği belirsiz. Acil serviste ise mevzuata aykırı şekilde pratisyen hekimler uzmanlarla nöbet tutuyor. Asistan yok.
Asistan eğitimlerde bu süreçte ciddi şekilde zarar görmüş durumda. Tıpta Uzmanlık Yönetmeliğine göre asistanlar eğitim kliniği olmayan yerlerde çalıştırılamazlar. Ayrıca asistanlar ve tez hocaları ayrı hastanelere dağılmış durumda, bu da akademik çalışmayı olumsuz etkilemekte.
Yan dallarda uzman sayısı ciddi oranda azalmış durumda;
Biyokimya: 2 uzmandan biri gitti
Çocuk cerrahisi: 12 uzmandan altısı gitti
Çocuk Kalp Damar Cerrahisi: 5 uzmandan ikisi kaldı
Çocuk Kardiyolojisi: 6 uzmandan dördü gitti. Tüm yan dal asistanları gitti. Anjiografi ünitesi kapatıldı.
Çocuk Metabolizma ve Hastalıkları: 2 uzmandan biri gitti
Çocuk Nefrolojisi: 5 uzmandan ikisi kaldı
Çocuk Nörolojisi: 7 uzmandan birisi kaldı. Tüm yan dala asistanları gitti
Çocuk Enfeksiyon hastalıkları: 4 uzman (2 kişi gitti, 2 kişi kaldı)
Çocuk Gastroenteroloji: 3 uzman (1 kişi gitti, 2 kişi kaldı)
Çocuk Radyoloji: 6 uzmanın hepsi gitti
Radyoloji: 6 uzmandan biri kaldı
Çocuk Romatoloji: 2 uzmanın ikisi ve yan dal asistanları gitti. Romatoloji polikliniği kapatıldı.
Yenidoğan (Neonatoloji): 10 uzmandan ikisi kaldı
Kapatılan ünite, servis ve poliklinikler:
3 pediatri servisi
Enfeksiyon hastalıkları servisi
Palyatif bakım servisi
Beştepe binasındaki yoğun bakım servisi
Beştepe binasındaki Yenidoğan yoğun bakım servisi
Çocuk Onkoloji servisi
Çocuk Hematoloji polikliniği
Çocuk Romatoloji polikliniği
Anjiyografi ünitesi
Sosyal pediatri polikliniği
Beştepe binasındaki acil servis
Çocuk cerrahisi servisi (ameliyat yapılmıyor)
Çocuk kardiyovasküler kliniği (ameliyat yapılmıyor)
Kadın doğum servisi (Kadın doğum kliniği tamamen kapatıldı ve tüm klinik Keçiören EAH’ne taşındı) İki ayrı yataklı servis olan Nefroloji ve endokrin servisleri birleştirildi
Radyoloji: Bilgisayarlı Tomografi ve MRG çekimleri devam ediyor. Haftada bir gün bir uzman hekim Etlik ŞH’den gelip çekimleri raporlayacak. Ancak anestezi ile çekim yapılmıyor.
Şu anda devam eden servisler/poliklinikler
Servisler:
2 yataklı pediatri servisi
1 yoğun bakım servisi (aktif değil)
1 yenidoğan yoğun bakım servisi (aktif değil)
Nefroloji ve endokrinoloji yataklı servisleri birleştirilip tek servis yapıldı
Acil servis (1 çocuk acil uzmanı var, nöbetleri pratisyen hekimler tutuyor)
Poliklinikler:
Genel pediatri poliklinikleri
Çocuk enfeksiyon hastalıkları polikliniği
Çocuk Gastroenteroloji polikliniği
Çocuk Kardiyolojisi polikliniği
Çocuk Metabolizma ve Hastalıkları polikliniği
Çocuk Nefrolojisi polikliniği
Çocuk Nörolojisi polikliniği
Çocuk İmmünoloji-Alerji polikliniği
Gelişimsel pediatri polikliniği
Çocuk cerrahisi polikliniği
Sami Ulus Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği eğitim kadrosuyla birlikte Atatürk Sanatoryum EAH’ye taşındı. Taşınma sürecinde 2 ay MHRS ile hasta bakılmadı. Elektif ameliyatlar yapılmadı. Ek binada pediatrik acil servis kapatıldı. Olası acil çocuk hastalar için pratisyen hekimler görevlendirildi. Bu süreçte eğitim klinikleri hasta göremedi ve asistan eğitimleri aksadı.
Şu anda ise Sami Ulus EAH Beştepe ek binası Devlet Hastanesi’ne dönüştürülmüş durumda.
Sağlık Bakanı sayın Fahrettin Koca’nın 21 Eylül günü paylaştığı “ Hiçbir hastanemiz kapanmayacak, yepyeni bir hastanemiz daha oldu” tweete gerçeği yansıtmamaktadır. Dr. Sami Ulus EAH’de diğer hastaneler gibi seçime kadar kapanmadan ama yavaş yavaş içi boşaltılarak fiili olarak kapanmaya başlamıştır.
Bu belirsizlik ve bölünmüşlük durumu asistan hekimlerimiz başta olmak üzere eğitim görevlisi ve uzman hekimlerimizi ciddi düzeyde kaygılandırmakta, eğitimin aksamasına yol açmakta, vatandaşların hizmete erişimini zorlaştırmaktadır. Biran önce netleşme sağlanmalı, EAH vasfının korunmasına yönelik gerekli adımlar atılmalıdır.
ANKARA TABİP ODASI TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ