Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetimi adına Başkan Dr. Vedat Bulut, yönetim kurulu üyeleri Dr. Metin Baştuğ, Dr. Zafer Çelik, Dr. Benan Koyuncu ve ATO Hukuk Bürosundan Avukat Ayşegül Bulut Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu'nu 26 Eylül Pazartesi günü makamında ziyaret etti. Görüşmeye, Prof. Kapıcıoğlu’nun danışmanı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ayrancı da katıldı.
ATO Heyeti ile YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, 15 Temmuz sonrası OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) sonrası sağlık alanında yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi.
Kapatılan vakıf üniversitelerindeki öğretim üyelerinin durumu
15 vakıf üniversitesinin kapatılarak bu kuruluşlarda çalışanların işlerine son verildiğini belirten ATO heyeti, bu kişilerin tazminatlarını da alamadıklarını iletti. Bu durumun YÖK’le ilgisinin olmadığını, YÖK’ün KHK’ları uyguladığını belirten Prof. Kapıcıoğlu “Fakat çalışanların alacaklarının verilmesiyle ilgili durum ikinci KHK ile tekrar değerlendirilecek. Vakıf üniversiteleri öğretim ilanlarını kendileri veriyorlar. Bu sorun birebir onların sorunu…” dedi.
Asistan hekimler ve/veya tıp fakültesinde eğitim gören hekim adayları
ATO heyeti, asistan hekimlerin sayılarının YÖK tarafından belirlendiğini, asistanların açıkta ve eğitimlerinin de yarım kaldığını iletti. Asistanların hiçbir mağduriyet yaşamayacaklarını ve başka kliniklere yönlendirileceklerini ifade eden Prof. Kapıcıoğlu TUK’un bu yerleştirmeyi yapacağını ve bir sonraki TUK toplantısında bu konunun gündeme alınacağını belirtti. Ayrıca daha önceki TUK maddelerinden birinin kapatılan sağlık kuruluşlarındaki asistan hekimlerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik olduğunu ve bu maddede kapatılan diğer kliniklerdeki asistan hekimlerin başka kliniklere geçmesinin önünün açık olduğunu sözlerine ekledi.
Akademisyenler
Fetö/pdy örgütü kapsamında KHK ile işine son verilen başta ATO üyesi olmak üzere barış bildirisine imza atan akademisyenlerin durumu hakkındaki soruyu Prof. Kapıcıoğlu şöyle cevapladı: “Bu konuda bize de sözel ve yazılı olarak şikayetler gelmektedir. Biz de bu konuyu ve bu kişileri tekrar değerlendireceğiz.”
ÖYP sorunu
ÖYP araştırma görevlilerinin 674 sayılı KHK ile sadece öğrencilikleriyle sınırlı olan 50/d statüsüne geçirildiğinin altını çizen ATO Heyeti, mağduriyetlerin nasıl giderileceği konusunda YÖK’ün görüşünü sordu.
ÖYP hakkındaki değişikliğin Bakanlık tarafından KHK ile çıkarıldığını kaydeden Prof. Kapıcıoğlu konunun YÖK ile ilişkisinin bulunmadığını, bu durumu gerekli yerlere ileteceğini söyledi.
GATA
GATA'nın Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlandığını belirten ATO Heyeti 120 öğretim üyesinin üniversite öğretim üyeliğine alınmadığını, farklı görevlere atandıklarını, bazı öğretim üyelerinin de alanı dışındaki yerlerde görevlendirildiklerini ifade etti.
Bu konuda kendilerinin de bilgi sahibi olmadığını söyleyen Prof. Kapıcıoğlu Sağlık Bakanlığı ile gerekli görüşmelerin yapılacağını kaydetti.
Nisan ayı doçentlik sınav jürileri
ATO Heyeti, Nisan ayında yapılması planlanan doçentlik sınav jürilerinin halen belirlenmediğini ifade etti.
“15 Temmuz sonrasında çok sayıda kişinin görevden alınması sebebiyle sınav jürilerinde yeterli kişi sayısı yok” diyen Prof. Kapıcıoğlu başvuru sayısının da artmış olması sebebiyle sınav tarihinde belirsizlik yaşandığını söyledi.
Üniversitelerdeki kadro ilanı
Üniversitelerde uzun zamandır kadro ilanları yapılmadığını ve öğretim üyelerinin yükseltme beklediğini ifade eden ATO Heyeti, birçok üniversitede eğitim-öğretim dönemi başlamış olmasına rağmen araştırma görevlisi kadroları hala açılmadığı için bu kişilerin eğitimleri konusundaki kaygılarını aktardı.
15 Temmuz sonrası işleyişte aksaklıklar yaşandığını belirten Prof. Kapıcıoğlu “Ancak şimdi biz de normalleşmeye başlıyoruz. Yakın zamanda bu taleplerin hepsini değerlendirip geri dönüş yapacağız. Özellikle üniversitelerde uzmanların yer almasına daha çok önem veriyoruz çünkü tıp fakültelerinde bu konuda eksiklik var.” diye konuştu.