Sağlıkta şiddete karşı sağlık meslek örgütlerinin çözüm önerileri yanıt beklerken bir hekim daha hastası tarafından görevi başında katledildi.
Psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman 2 Ekim 2018 Salı günü öğle saatlerinde İstanbul’da, çalıştığı özel hastanede, eski hastası olduğu iddia edilen bir kişinin silahlı saldırısı sonucu başından ağır yaralandı ve gece saatlerinde hayatını kaybetti.
Bu kayıp karşısında sağlıkta şiddete karşı tek ses olmak ve yetkilileri acilen göreve çağırmak için yurt genelinde Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla basın açıklamaları düzenlendi.
Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odası 03 Ekim 2018 Çarşamba günü Hacettepe Üniversitesi bahçesinde hekimler, sağlık çalışanları ve yurttaşların katılımıyla “Dr. Fikret Hacıosman’ı silahlı saldırı sonucu kaybettik… Kamu idaresi harekete geçmek için kaçımızın ölmesini beklemektedir?” başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamaya TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Çetin Atasoy, Dr. Gülriz Erişgen, Dr. Selma Güngör, Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, Genel Sekreter Dr. Ali Karakoç, yönetim kurulu üyeleri Dr. Gülgün Kıran, Dr. Gül Bakır, Dr. Arif Müezzinoğlu, Dr. Ramazan Akçan, SES Ankara Şube Başkanı Hüsnü Yıldırım ile HDP Batman Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz katıldı.
Görevleri başında uğradıkları saldırı sonucu hayatını kaybeden hekimler için yapılan saygı duruşunun ardından Dr. Çetin Atasoy ortak açıklamayı okudu.
Dr. Fikret Hacıosman’ın yakınlarına ve hekim kitlesine başsağlığı dileklerini ileten Dr. Atasoy sağlıkta şiddetin infial yaratıcı boyutlara ulaştığına dikkat çekti.
Türk Tabipleri Birliği’nin şiddeti önlemede daha etkili olacak caydırıcı niteliğe sahip cezalar öngören yasa tasarıları hazırladığını ve Sağlık Bakanı’ndan randevu talep ettiğini belirten Dr. Çetin Atasoy “Ne yazık ki, Bakanlık randevu taleplerine yanıt verme nezaketinden bile uzak, duyarsız ve etkisiz tutumunu sürdüregelmektedir” dedi.
Sağlık kuruluşlarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğine dikkat çeken Dr. Atasoy hastane yöneticileri ve kamu idaresinin bu sorunu ivedilikle çözmekle sorumlu olduğunun altını çizdi.
Bir kez daha taleplerini yineleyen Dr. Çetin Atasoy “Şiddetin ve diğer sorunlarımızın çözümü için Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir çalışma grubu oluşturulmasını ortak akla inanmanın ve meslek örgütlerini merkeze alan çağdaş demokrasi anlayışının bir gereği olarak görüyoruz. Sağlıkta şiddetin engellenmesi için TBMM’ye sunduğumuz yasa teklifinin yeni yasama döneminde ivedilikle yaşama geçirilmesini bekliyoruz” sözlerini kaydetti.
Dr. Çetin Atasoy’dan sonra söz alan Mv. Necdet İpekyüz de konuşmasında toplumsal barışın sağlanmadığı ortamda şiddetin hayatın her alanında devam ettiğini belirterek “Yaşam için çaba harcayan hekimlerin katledilmesi kabul edilemez” diye konuştu. Bu duruma ortam yaratanların ve sağlık çalışanlarını hedef gösterenlerin de suçlu olduğunu söyleyen Mv. İpekyüz “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde TTB’nin verdiği yasa önerisinin bir an önce gündeme getirilip bu sorunun tümüyle ortadan kalkması lazım” dedi.
Basın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız.