Pandemide yitirilen sağlık çalışanlarını anmak için ülke genelinde eylemler düzenlendi. Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği’nin çağrısıyla yapılan anma etkinliği Ankara’da Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde 30 Aralık 2020 Çarşamba günü yapıldı.
Açıklamadan önce pandemide yitirilenler için saygı duruşu yapıldı.
Ortak basın açıklamasını okuyan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayşe Uğurlu sözlerine “Öfkeliyiz; Çünkü Tükendik! Çünkü, Ölüyoruz!” diyerek başladı.
Siyasi ve ekonomik kaygılarla alınan kararlar neticesinde binlerce insanın, yüzlerce sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini belirten Dr. Uğurlu “Bu ölümlerin önemli bir bölümü önlenebilir ölümlerdi ve siz önlemediniz, önleyemediniz. En temel hakkımız olan “yaşam hakkımızı” ihlal ettiniz” dedi.
Dr. Uğurlu, salgının başından beri şeffaflık istediklerini ancak hiçbir bilginin sağlık meslek örgütleriyle paylaşılmadığını vurguladı. Kişisel koruyucu ekipman dağıtımındaki kaosu ve grip aşısı yetersizliğini hatırlatan Dr. Uğurlu “COVID-19 sağlık çalışanları için bir meslek hastalığı sayılmalıdır dedik. Siz samimiyetsiz, ciddiyetsiz şekilde konuyu bulandırdınız. Biz yasa istiyoruz dedik, siz sağlık çalışanlarıyla alay edercesine, bir sayfalık yazıyla kamuoyunu yanıltmayı seçtiniz” diye konuştu.
Dr. Ayşe Uğurlu yetkililere seslenerek salgın yönetiminde aklın, bilimin ve sağlık meslek örgütlerinin sesini dinlemelerini belirtti ve “Artık yeter daha fazla eksilmek istemiyoruz” diyoruz. Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz” dedi.
Açıklamadan önce söz alan Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut 2021 yılını sevinçle karşılamak istediklerini ancak hayatını kaybeden 310 sağlık çalışanının hüznüyle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtti. Pandemi verilerinin şeffaf paylaşılmaması nedeniyle toplumun rehavete kapıldığını ifade eden Dr. Bulut bu durumun salgının büyümesinde etkili olduğuna dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik önlemlerde aksamalar yaşandığını da sözlerine ekledi. Aşıyla ilgili güncel durumu yorumlayan Dr. Vedat Bulut “Aşının testleri ne zaman bitecek? Onayı ne zaman verilecek? Aşı topluma ne zaman bilimsel, şeffaf verilerle ulaştırılacak? Açıklanamıyor” sözlerini kaydetti. Sağlık çalışanlarının kaybedilmesinin nedeninin hükümetin yanlış politikaları olduğunu söyleyen Dr. Vedat Bulut “Canlarımızın kaybedilmiş olması bizlere büyük bir hüzün veriyor. Listelere bakarken endişe içinde hangi çalışma arkadaşımızı kaybettiğimize bakıyoruz. Çok daha güvenli bir toplumda yaşamak istiyoruz ki bunun yolu sağlığın adil, eşit ve erişilebilir hale getirilmesidir. Pandemi yoksulu vuruyor, sağlık çalışanını vuruyor, hepimizi vuruyor. Hep birlikte mücadele etmemiz gerek” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Gönül Adıgüzel de yetkililerin kendileriyle iletişime geçmemesinin sonucunda bu tablonun ortaya çıktığını ifade etti. Sağlık emekçileri olarak sahada yaşanan sorunları daha iyi dile getirebileceklerini belirten Adıgüzel yetkililerle irtibata geçmek ve çözüm önerilerini paylaşmak istediklerini söyledi. Aylardır seslerini duyurmadıklarını kaydeden Gönül Adıgüzel “Bizi bir dinleyin en azından ne yaşadığımızı bizim ağzımızdan duyun. Ekonomik ve siyasi kaygılardan dolayı insan hayatıyla oynamayın” dedi.
Devrimci Sağlık İş adına konuşan Özgür Bozkurt koca bir sağlık ordusu olduklarını ancak güçlendirilmek yerine yeterince önlem alınmadığı için bu tip açıklamalar yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Bir kişi daha eksilmemek için sağlık emek örgütlerine de sorumluluk düştüğünü belirten Bozkurt “Elimizden gelen mücadeleyi vermeye devam edeceğiz” dedi. Yetkililere seslenen Özgür Bozkurt “Sağlık ordusunu güçlendirecek adımı atın. Yakınlarımız için gözümüzün arkada kalmayacağı uygulamaları hayata geçirin” diye konuştu.
CHP Milletvekili Gamze Taşcıer de iktidar partisini eleştirerek sağlık meslek örgütlerine kulak tıkayarak pandemi sürecini yönetmeye çalıştıklarını; bunun sonucunda da binlerce insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Ortak akılla bir süreç yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Taşcıer “ Tek bir sağlık emekçisinin tükenmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak çağrıda bulunan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç “Sağlık hakkı mücadelesine devam edeceğiz. İlk vakanın açıklandığı tarihten 10 ay sonra tünelin ucunda bir ışık göründü. Toplumsal korunmanın tek yolu aşıdır ama biz etkinliği ve güvenilirliği bilimsel verilerle, tarafsız kurumlarla kanıtlanmış aşının bütün yurttaşlar koşulsuz, ücretsiz ve eşit dağıtılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Basın açıklamasının tam metni için tıklayınız.