
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu ile Ankara Tabip Odası (ATO) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından düzenlenen “İSİG Alanındaki Son Gelişmeler ve Kamusal İSİG Modeli” Paneli 20 Şubat 2025 tarihinde ATO Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü ATO İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Buket Gülhan’ın üstlendiği panelde, CHP Bursa Milletvekili Dr. Kayıhan Pala ve hava muhalefeti nedeniyle toplantıya katılamayan Dr. Selçuk Atalay yerine TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Figen Şahpaz konuşmacı oldu.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun’un açılış konuşmasında “Bu 14 Mart’ta temamız ‘Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün’ oldu çünkü sağlık sisteminin bir yerinde yangın çıkıyor oraya koşuyoruz, orası sönüyor, bu sefer başka yerde çıkıyor. Sağlık sisteminin her yeri sorunlarla dolu ve bunu değiştirmek için yola çıktık” dedi.
Dr. Buket Gülhan’ın konuşmacıları takdimi ile başlayan panelde ilk sözü Dr. Kayıhan Pala aldı. Dr. Pala, işçi sağlığı ve güvenliği alanında mevzuattaki belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini belirterek şunları dedi: "Meslek hastalığına yalnızca tazminat odaklı bir mesele olarak mı bakacağız yoksa sağlık alanında ilgilenmemiz gereken bir alan olarak mı tanımlayacağız? Biz ikincisini tercih ediyoruz. Elbette işin tazminat boyutu da var ama tek başına tazminat odaklı bakınca bu konu sağlık alanının bir konusu olmaktan büyük ölçüde çıkartılmış oluyor.”
Dr. Figen Şahpaz, Türkiye’de TÜİK verilerine göre özel sektörde yaklaşık 19 milyon işçinin olduğunu ve yüzde 50’sinin iş sağlığı ve iş güvenliği hizmeti almadığını belirterek “Aktif çalışan 15 bin iş yeri hekimi var. Bu hizmeti vermek için yeterli değil. İşçi sağlığı ve iş güvenliği için bütçe ayrılmadı. 13 yılda meslek hastalığı ve iş kazalarında artış yaşanıyor. Ayda 200, yılda 2 bin işçiyi iş cinayetlerinde kaybediyoruz. Meslek hastalığı yaşayan işçi sayısına ulaşamıyoruz çünkü tanısı konulamıyor. İş sağlığı ve güvenliği kamunun sorumluluğundan çıkartılıp özelleştirilmek isteniyor. İş yeri hekimleri ve iş yeri güvenliği uzmanı taşeron işçilere dönüştü.” dedi.
ATO sosyal medya hesaplarından 1000 kişinin izlediği panel soru ve cevap bölümü ile sona erdi.
Panelin sonunda Dr. Mine Coşkun tarafından Prof. Dr. Kayıhan Pala'ya, Dr. Buket Gülhan tarafından Dr. Figen Şahpaz'a ATO Tıp Öğrencileri Burs Fonuna bağış yapıldığını belirten Teşekkür Belgeleri takdim edildi.
Youtube kaydı için tıklayınız.