Türk Tabipleri Birliği (TTB) Toplum ve Hekim Dergisi’nin 40. yılı dolayısıyla düzenlenen “Toplum ve Hekim 40 Yıl Etkinlikleri Süreli Yayıncılık: Neden? Nasıl?” başlıklı etkinlik, 25 Kasım 2018 Pazar günü Ankara’da gerçekleştirildi.
Etkinlik TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Sinan Adıyaman’ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasına, Toplum ve Hekim Dergisi’ne uzun yıllar büyük emeği geçen ancak şu anda aramızda olmayan Dr. Ata Soyer ve Dr. İlhan Diken’i anarak başlayan Adıyaman, Toplum ve Hekim’in; çürük kokusu yayan, toplumun sağlık hakkını budamak isteyen, kamuyu sermayeye peşkeş çekmek isteyen, hekimlik mesleki değerlerini öldürmek isteyen, sağlık emek gücünü değersizleştirmek isteyen düzeni mercek altına aldığını ve süregelen bu mücadele sahasına feyz verdiğini, nefes verdiğini söyledi.
Adıyaman’ın konuşmasının ardından kolaylaştırıcılığını TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz’ın üstlendiği, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun konuşmacı olduğu “40 Yılda Toplum ve Hekim” başlıklı konferansa geçildi.
Hamzaoğlu’nun konuşmasının ardından, kolaylaştırıcılığını Prof. Dr. Feride Aksu Tanık’ın üstlendiği, Emirali Türkmen, Turgay Fişekçi ve Prof. Dr. Aylin Uluşahin’in konuşmacı olduğu “Günümüzde Süreli Yayıncılık: Neden? Nasıl?” ve , “TTB ve Tabip Odalarında Süreli Yayıncılık” başlıklı paneller gerçekleştirildi.
Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç “TTB ve Tabip Odalarında Süreli Yayıncılık” panelinde söz alarak ATO Süreli Yayınlar Kronolojisine ilişkin bilgileri paylaştı.
İlk süreli yayın olan Ankara Tabip Odası Bülteni’nin (ATOB) 1975 yılında hekimlerle buluştuğunu belirten Dr. Ali Karakoç “Aylık ve 10 TL ücretli olarak Ankara, Adana, Bursa ve Adana’da aynı anda dağıtılıyormuş. İlk sayısı 3500 adet basılırken ülkede toplam 16500 hekim varmış” dedi.
Karakoç, ATOB’un dört sayı yayınlandıktan sonra TTB MK’nin kararıyla İzmir ve Ankara Tabip Odalarının ortak yayını olarak Tabip Odaları Bülteninin (TOB) yayın hayatına başladığını ve Şubat 1976’dan itibaren aylık, ücretli ve 21 sayı yayınlandığını belirtti.
Toplum ve Hekim’in 1978 yılından itibaren üçer aylık periyotlar ile yayın hayatına başladığını söyleyen Dr. Ali Karakoç 1980 askeri darbesiyle karanlık bir döneme girildiğine ve bu dönemde tabip odalarının aktif olarak çalışamadığına dikkat çekti.
Darbe sonrası ilk seçimin 1984 yılında yapıldığını ancak Oda yönetimine gelen ekibin süreli yayın çıkarmadığını vurguladı. 1986 yılında ATO yönetimine gelen Çağdaş Hekimlerin Ankara-Kırıkkale Tabip Odası Bülteni olarak ATOB’u tekrar yayınlamaya başladığına değinen Dr. Karakoç “Arşivimizde dört sayısını bulduğumuz bülten 1994 yılına kadar yayınlanıyor. 1994-2004 yılları arasında ATO’nun süreli yayını yine bülten olarak “Hekimden Hekime” ismi ile üçer aylık periyotlarla ücretsiz olarak yayın hayatına başlıyor. İlk sayı 6500 adet basılırken son sayı 2004 yılının sonunda 8500 adet olarak basılmış” diye konuştu.
Dr. Ali Karakoç, 2005 yılının Ocak ayından itibaren ATO süreli yayını “Hekim Postası”nın gazete formatında aylık ve ücretsiz olarak yayınlandığını ve yaz aylarında 2 ayda bir çıktığını söyledi. Aylık 12 bin adet basılan Hekim Postası’nın 2018 yılı Ekim ayında 91. baskısını yaptığını belirten Dr. Karakoç tüm dönemlerdeki yayın kurulunun ATO YK ve aktivist hekimlerden oluştuğunu söyledi.
Dr. Ali Karakoç sözlerini şöyle bitirdi “Her yönetim döneminde; ülkenin sağlık ve politik ortamına ilişkin söz söylenmiş. Tıp eğitimi, sağlık hizmeti sunumu ve sağlık politikalarıyla ilgili tutum alınmış ve görüş bildirilmiş. Üyelerinin mesleki ve özlük hakları ile ilgili sorunlara müdahil olunmuş, çözüm önerilerinde bulunulmuş ve yayınlar yapılmış. Kültür, sanat, edebiyat ve söyleşilere yer verilmiş. Bizler de iyi hekimlik değerlerinin ışığında, hekimlerle Odamız arasında köprü olan yayınların devamı için el birliğiyle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz”
Dr. Ali Karakoç’un “Geçmişten Günümüze ATO Yayın Kronolojisi” sunumu için tıklayınız.
Toplum ve Hekim 40 Yıl Etkinlikleri, Dr. Yavuz Üçkuyu ve Dr. Cavit Işık Yavuz’un kolaylaştırıcılığını yaptığı “Ne Yapmalı? Nasıl Yapmalı? Nereden Başlamalı?” başlıklı forumun ardından sona erdi.