2022 yılının Kasım ayında hukuk büromuz tarafından; Odamıza sözlü ya da yazılı başvuruda bulunan toplam 45 (kırkbeş) hekime, çeşitli konularda hukuki danışmanlık ve destek sunulmuş; başvuruda bulunan hekimlerin sorunlarının çözümüne ya da bilgi istemlerine yönelik hukuki katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.
Kasım ayında özel sektörde çalışan hekimler nezdinde ise;
Bilindiği üzere, 6 Ekim 2022 Resmi Gazete’de yayımlanan, Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliği’nde değişiklik yapan düzenlemeler ile; muayenehanelerinde mesleklerini serbest olarak icra eden hekimlerin, hastalarının teşhis ve tedavi işlemlerini Özel Hastaneler de ve Tıp merkezlerinde yapmaları hukuka aykırı olarak kısıtlanmıştır. Odamız Hukuk Bürosu tarafından, başvuran hekimler adına sorunun normatif kaynağı olan Özel Hastaneler Yönetmeliği’ndeki ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’deki değişikliklere karşı Danıştay nezdinde bu ay içinde bir iptal davası da açılmıştır. Bu kapsamda Odamız Hukuk Bürosu tarafından 14 hekim adına dava açılmış bulunulmaktadır. Dava kapsamında anılan yönetmeliklerin yürütmesinin durdurulması da talep olunmuştur.
Görevi başında şiddete maruz kalan 2 (iki) hekim, Odamızdan hukuki destek talep etmiş; sağlıkta şiddetle mücadele çalışmamız kapsamında kendilerine gerekli hukuki destek sunulmuştur. Öte yandan şiddete maruz kalan hekimler adına hukuk büromuzca ücretsiz takip edilen davalar nezdinde, 2 (iki) davanın bu ay içinde gerçekleşen duruşmalarına girilmiş ve gerekli adli işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu davalardan birinde, şiddet faili sanık hakkında yakalama kararı tesis edilmiştir. Yine sağlıkta şiddetle mücadele çalışmamız kapsamında, önceki tarihlerde şiddete maruz kalan hekimler adına takip ettiğimiz 2 (iki) adli soruşturma bu ay içinde sonuçlanmış ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından şiddet failleri hakkında iki ayrı ceza davası açılmıştır.
Odamız hukuk bürosuna bu ay içinde gelen başvurularda; özellikle vakıf üniversitelerinde görev yapan ve uzmanlık eğitimi gören asistan hekimlerin maruz kaldıkları mali ve sosyal hak kayıplarına dair başvuruları ile; yine emekli hekimlerin önceki aylarda olduğu gibi, gerek kamuya yeniden açıktan atama kapsamında emeklilik haklarında elde edebilecekleri olası iyileşmeler, gerekse süre gelen emeklilikleri kapsamında mevcut mali ve sosyal haklarına dair bilgi ve destek istemleri, öne çıkan başlıklar olmuştur. Öte yandan, haklarındaki adli soruşturma ya da kovuşturmalar gerekçe gösterilerek, mesleklerini icra etmeleri idare tarafından keyfi olarak engellenen hekimlerin başvuruları ve hukuki destek talepleri de bir diğer öne çıkan başlıktır.
Hukuk büromuzun bu ay içinde öne çıkan bir diğer çalışma başlığı olarak, kimi sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları yayın ve paylaşımlar ile tıp bilimi ve hekimlik mesleği aleyhinde olumsuz bir algı oluşturan bir oluşum ve sorumluları hakkında, bu ay içinde hukuki çalışmalar gerçekleştirilmiş ve gerekli girişimler başlatılmıştır.
Hukuk büromuz Kasım ayında; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi nezdinde gerçekleştirilen 3 (üç) toplantıda da yer alarak, intörn hekimlere sözlü hukuki bilgilendirmelerde bulunmuştur. Yine bu ay içinde; hukuk büromuz asistan hekimler ile gerçekleştirilen bir toplantıda yer alarak, hukuki bilgilendirmede bulunmuştur.