Ankara sağlık emek meslek örgütleri “Sağlık emekçisiyiz haklarımızı istiyoruz” başlıklı basın açıklaması yaptı.
Açıklama, Ankara Tabip Odası (ATO), Dev Sağlık-İş, Ankara DişHekimleri Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi tarafından 02 Şubat 2022 Çarşamba günü İbni Sina Hastanesi önünde düzenlendi. Açıklamaya, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Karakoç, Genel Sekreter Dr. Muharrem Baytemür, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Gülseren Çeliksöz ve Dr. Ayşe Uğurlu katıldı.
Basın açıklamasından önce söz alan SES Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya 2022 Ocak ayı itibariyle sağlık emekçilerinin sorunlarının büyüdüğünü belirtti. Yalçınkaya, “Üniversite hastaneleri 2021 yılı Covid ödemelerini yapmazken Sağlık Bakanlığının Ocak ayı itibari ile hak edişleri de yatmış durumda değil. Aynı süreçte sosyal hizmet emekçilerinin sorunları da 2022 yılı için artarak gelişmekte. Sosyal hizmet emekçileri 2022-2023 yılı toplu iş sözleşmesi kapsamındaki bir çok düzenlemeden faydalanmadığı gibi ülkemizin seçim dönemine girmesi nedeniyle Ak Partinin sosyal hizmetler bölümünü sadaka kültürünü yerleştirmesi kaynaklı sosyal hizmet emekçileri başta mobbing, baskı sürgün gibi tehitlerle karşı karşıya kalmış durumda. Biz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak tüm sağlık emek ve meslek örgütleriyle birlikte sağlık ve Sosyal hizmet emekçilerinin 2022 yılı taleplerinin kazanılması noktasında mücadeleyi devam ettireceğimizi kamuoyuna deklare ediyoruz” sözlerini kaydetti.
ATO Başkanı Dr. Ali Karakoç 11 Ekim’de Türk Tabipleri Birliği’nin sağlık meslek örgütleri ile birlikte eylemlilik süreci başlattığını belirterek “Bu önemli süreci başlatmamızın temel nedeni halkın sağlık hakkına sahip çıkmak ve sağlık emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarının özellikle Pandemi döneminde daha da su yüzüne çıkan yıpranmaları” dedi. Bu konularla ilgili Sağlık Bakanlığından uzun süredir randevu talep etmekte olduklarını söyleyen Dr. Ali Karakoç 400 günden fazladır bir yanıt alamadıklarını vurguladı. Böylelikle, 23 Kasım’dan 27 Kasım’a İstanbul’dan yola çıkarak Ankara’ya doğru Beyaz Yürüyüş gerçekleştirdiklerini ve Ankara’da Beyaz Forum düzenlediklerini hatırlatan Dr. Ali Karakoç “Hepinizin bildiği gibi Türkiye genelinde 15 Aralık‘ta ekonomik ve özlük haklarımızda ilgili g(ö)rev eylemi gerçekleştirdik” dedi.
Dr. Ali Karakoç sözlerini şöyle sürdürdü: “Ardından Meclis’e eksik de olsa bir yasa tasarısı sunuldu. Mecliste muhalefet partileri de dahil olmak üzere kabul edilmişti ancak apar topar geri çekildi. Öğrendik ki özel sağlık kuruluşları lobisinin etkisiyle bu yasa teklifi geri çekilmiştir. İktidarın tercihi sağlık emekçilerinden, halktan yana bir tercih değil az önce SES şubeden Kubilay beyin de bahsettiği gibi Sağlık Bakanlığı bütçesi tasarlanırken tamamen özel sağlık kuruluşları ve özel sağlık sistemi göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Sağlık Bakanlığının bütçesinin %18’i şehir hastanelerini ayrılırken, merkezde ve taşrada bulunan yaklaşık 1 milyon 400 bin sağlık emekçisine sadece %40’ı ayrılmıştır.”
Taleplerini dile getirdiklerini söyleyen Dr. Ali Karakoç bu taleplerin iktidar tarafından karşılanmaması halinde 08 Şubat’ta Türkiye genelinde G(ö)REV etkinliği yapacaklarını vurguladı.
Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül de filyasyon döneminde çok sayıda dişhekiminin görevlendirildiğini belirterek halen çok zor şartlar altında çalıştıklarını vurguladı. Emekli hekim maaşlarına da dikkat çeken Gamze Burcu Gül “Sağlık çalışanlarının insanca yaşayacağı bir temel ücret ve emekli hekimlerin insanca yaşayacağı bir emekli aylığı için buradayız” dedi.
Dev Sağlık-İş’ten Reyhan Tüfekçi ortak basın açıklamasını okudu. Tüfekçi artan enflasyona karşı “Geçinemiyoruz” seslerinin yükseldiğini sağlık çalışanlarının da bu yoksullaşmadan etkilendiğini söyledi. Emekli hekimlerin %30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi sağlık çalışanlarının aylığının 2.500 TL’den başladığının altını çizen Tüfekçi “Maalesef bu ücretler açlık sınırının da altında kalmıştır” dedi.
Tüfekçi, sağlık çalışanlarının maaş ve emekli aylığına etki edecek 3600-7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az %150 oranında artış talep ettiklerini belirtti.
Bu sağlık sisteminin yoksulu, yaşlıyı, çocuğu, kadını yani sağlık hizmetine daha çok gereksinimi olanları görmezden geldiğini söyleyen Reyhan Tüfekçi “Tüm bu kötülüklere, eşitsizliklere, baskılara, yaşam hakkımızı yok sayan uygulamalara karşı sesimizi tüm topluma duyurmanın ve çözümü onlarla birlikte yakalayacağımızın umudunu yitirmeden mücadelemizi sürdürüyoruz” sözlerini kaydetti.
Sağlıkta şiddetteki artışa dikkat çeken Tüfekçi pandemi yılı olan 2020'de beyaz kod bildiriminin %56 arttığını dile getirdi.
Şiddetten ve çatışmadan uzak çalışma koşulları istediklerini söyleyen Tüfekçi “Emeğimizin karşılığı olan ücreti almayı, demokratik olmayan uygulamaların kaldırılmasını, iş güvencesi talebimizin karşılanmasını istiyoruz. Oyalama değil haklarımızı istiyoruz” dedi.
Basın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız.