
Sağlık Bakanlığı tarafından “obeziteyle mücadele” adı altında başlatılan kampanyanın gerekçesi, sahada hizmet veren sağlık çalışanları tarafından anlaşılamamıştır.
Ülkemizde, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere, işyeri ve okul sağlığı birimlerinde boy ve kilo ölçümleri düzenli olarak yapılmaktadır. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın önceki yıllarda başlattığı “Okul Çocuklarında Obezite ile Mücadele” projesi kapsamında, sağlık personelinin bulunmadığı kamu okullarında bu işlemler öğretmenler tarafından yürütülmektedir. Ölçümler sonucunda vücut kitle indeksi (VKİ) normal sınırların dışında olan bireyler bilgilendirilmekte, diyetisyenle görüşmeleri ve gerekirse endokrinoloji kontrolü gibi öneriler sunulmaktadır.
Obeziteyle mücadele elbette önemlidir. Ancak, bu sorunun temel nedenleri ortaya konmadan yapılacak her türlü girişim yüzeysel kalacaktır. Ülkemizde obezitenin en önemli nedenlerinden biri yoksulluktur. Yeterli ve dengeli beslenemeyen vatandaşlar, ekonomik nedenlerle daha ucuz olan karbonhidrat ağırlıklı gıdalarla beslenmeye mecbur kalmaktadır. Bu doğrultuda, Sağlık Bakanlığı’nın bu temel sorunu çözmeye yönelik bir politika geliştirmesi düşünülmekte midir? Daha önce başlatılmış projeler şu anda hangi aşamadadır?
Aile sağlığı merkezleri başta olmak üzere, birinci basamak sağlık hizmeti sunan birimlerde düzenli olarak yürütülen sağlık izlemlerini sokağa taşımak ve sağlık çalışanlarını gösteri aracı haline getirmek, toplum sağlığına katkı sağlamayacağı gibi emek sömürüsüne de yol açmaktadır. Bu tür uygulamalar bir an önce sonlandırılmalıdır.
Sağlık Bakanlığı'nı, ülkede yaşanan gerçek ve öncelikli sağlık sorunlarıyla, kamuoyuna yansıyan sağlık skandallarıyla ilgilenmeye ve bunlara somut çözümler üretmeye davet ediyoruz.
Toplum sağlığını korumak, meslek örgütümüzün temel önceliklerinden biridir ve elbette obezite ciddi bir sorundur. Ancak bu sorunla etkili biçimde mücadele edebilmek için nedenleri ortadan kaldıracak sosyal politikalar geliştirilmelidir. Sağlık çalışanları, şov amaçlı uygulamaların değil, bilimsel temelli, sürdürülebilir halk sağlığı politikalarının birer parçası olmalıdır.
Ankara Tabip Odası Aile Hekimliği ve Pratisyen Hekimlik Komisyonu