Ankara sağlık meslek örgütleri sağlık çalışanları açısından pandeminin son hali başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi. Ankara Tabip Odası’nda 26 Ekim 2020 Pazartesi günü yapılan açıklamaya ATO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Haydar Can Dokuyan, Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Dr. Serhat Özsoy ve SES Ankara Eş Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya katıldı.
Dr. Haydar Can Dokuyan tarafından yapılan ortak açıklamada 40 bin sağlık çalışanının enfekte olduğu, 50‘si hekim olmak üzere toplam 122 sağlık emekçisinin pandemi mücadelesi verirken hayatını kaybettiği belirtildi.
Ankara’da enfekte olan kaç sağlık çalışanı olduğunu İl Sağlık Müdürlüğü’nden öğrenmek istediklerini ancak başvurularının yanıtsız kaldığını söyleyen Dr. Dokuyan Üyelerden, aktivistlerden ve filyasyon ekiplerinden aldıkları bilgiyle 21 Ekim itibarı ile Ankara’da 1072 sağlık çalışanına COVID-19 tanısı konulduğunu açıkladı.
Gerçek sayının bu rakamın çok üstünde olduğuna dikkat çeken Dr. Haydar Can Dokuyan “Ankara' da son 1 haftadır filyasyon yapılan kişi sayısı günlük 10 bin civarı iken Türkiye geneli açıklanan vaka sayıları 2000'lerde seyretmektedir” dedi.
Il Pandemi Kurulu’nda yer almadıklarını ve il sağlık otoritelerine yaptıkları çağrılara yanıt almadıklarını belirten Dr. Dokuyan yine de çözüm önerilerini paylaşmaya devam ettiklerini ifade etti.
Sağlık Bakanlığı’na seslenen Dr. Haydar Can Dokuyan taleplerini şöyle sıraladı:
“İnfluenza mevsimi olmasından ötürü tüm sağlık çalışanlarına ücretsiz ve hemen influenza aşısı yapılmalıdır. Kişisel koruyucu ekipman eksikliği devam eden filyasyon ekiplerine, ASM
çalışanlarına ve yoğun bakım ünitesinde görevli sağlık çalışanlarına nitelikli ve eksiksiz KKE sağlanmalıdır. COVID-19 hastalığı sağlık çalışanları için iş kazası, meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Yurttaşların sağlık hakkına erişimini sağlamak için sağlık merkezlerinde pandemi koşullarına uygun teknik ve fiziki düzenlemeler bir an önce yapılmalı, bu konuyla ilgili plan-program ve çalışma takvimi paylaşılmalıdır. Filyasyon uygulamasında görevli personel sayısı ve mesai düzeni tekrar gözden geçirilmeli, ekiplerin büyük çoğunluğunu oluşturan diş hekimlerinin meslek tanımları içinde çalışmaları sağlanmalıdır. Atama bekleyen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalıdır. Güvencesiz olan bu ücretlendirme rejimi salgın döneminde sağlık çalışanları arasındaki gelir dağılımını daha da bozmuştur. Acil sağlık krizi ile mücadele ederken COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının ek ödemesi kesilmektedir. Sağlık emekçileri ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu uygulamalara bir an evvel son verilmelidir”
Açıklamanın ardından söz alan Dişhekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy da sahadan aldıkları verileri paylaşarak Ankara’da günlük vaka sayısının 3 binin altına düşmediğini belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın gerçek rakamları açıklaması gerektiğinin altını çizen Serhat Özsoy “Sağlık meslek örgütleri olarak halkı aydınlatmaya çalışıyoruz. Ancak devletimizin de gerçek rakamları mutlaka açıklaması ve bizleri de bilgilendirmesi gerekiyor” diye konuştu. Ağız ve diş sağlığında görevli diş hekimlerinin filyasyonda görevlendirildiklerini söyleyen Özsoy “Bu merkezlerde çalışan sayımız az kaldı. Vatandaşımız da ağız diş sağlığı hizmetine ulaşmakta güçlük çekiyor” dedi.
SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya da sağlık çalışanlarının artan iş yüküne dikkat çekerek “ Bazı hastanelerde artan COVID vakaları yüzünden aylık düzenlenen nöbet sistemleri haftalık olarak düzenleniyor” dedi. Pandemi sebebiyle sağlık emekçileri arasında istifa ve emekliliklerin arttığını belirten Yalçınkaya “Sağlık çalışanları tükeniyor. Verilen vaatler de tam olarak yerine getirilmiyor. İstihdam sayısı arttırılmalı” diye konuştu.
Basın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız.