Ankara Tabip Odası 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri “Üretimden Tüketime Gıda ve Sağlık” paneliyle başladı. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 09 Mart 2020 Pazartesi günü düzenlenen panele hekimler ve Ankaralı yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Etkinliğin moderatörlüğünü Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç yürütürken, konuşmacıları Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık ve Yazar-Çiftçi Abdullah Aysu oldu.
Açılış konuşması yapan Dr. Ali Karakoç meslek örgütü olarak halkın sağlık hakkına sahip çıkmanın görevleri olduğunu ve bu panelle üretimden tüketime sağlıklı gıdaya erişimde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağını belirtti. 15 Mart’ta yapılacak olan Beyaz Miting’in de duyurusunu yapan Dr. Ali Karakoç sağlıkta şiddete karşı çıkan herkesi mitinge davet etti.
Dr. Bülent Şık bireysel gıda tercihleriyle gıda güvenliği sorununun çözülemeyeceğini belirterek başladığı sunumunda farklı ülkelerde yaşanan sorunları gözler önüne serdi. Küresel ısınma, biyoçeşitlilik kaybı ve kimyasal kirliliğin gıda güvencesini tehdit ettiğini vurgulayan Dr. Şık tüm bu sorunların politik rejimlerin oluşturduğu gıda sistemiyle de doğrudan ilişkili olduğunu sözlerine ekledi.
Dr. Şık Gıda Güvenliği Hareketi, Slow Food ve Küba’da uygulanan Kent Bahçeciliği’nin de dünya çapında ekolojik tarım yapan ve biyoçeşitliliği önemseyen örnekler olduğunu söyleyerek desteklenmesi ve büyümesi gerektiğinin altını çizdi.
Abdullah Aysu da konuşmasına kadının tarımdaki rolünü betimleyerek başladı. Tarımın kadınla birlikte başladığını söyleyen Aysu “Tarımda üretim sürecinin yüzde 75’ini yürüten kadındır. Kadını tarımdan çekerseniz tarım belleğini yitirir. Bu vesileyle he alanda büyük öneme sahip kadınların 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi.
Gıda egemenliğini “Ne, nasıl, ne kadar, niçin ve kimin için üreteceğine” karar verme hakkı olarak tanımlayan Abdullah Aysu tohumun önemini de vurguladı. Şirketlerin Hibrit tohumlarla tarımı ve gıdayı ele geçirmesini eleştirdi. Endüstriyel tarımın zararlarından bahseden Abdullah Aysu çıkış yolunun kooperatifçilikten ve üreticiyle tüketiciyi doğrudan buluşturmaktan geçtiğini belirtti.
Kırsalda tarımla, kentlerde tamamen bağımsız tüketici kooperatifleriyle üretici ve tüketicinin temas etmesinin ve ilerleyen süreçte de yeni bir beslenme ve alışveriş kültürünü inşa etmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Konuşmacıların sunumlarının ardından katılımcılar sorularını yöneltti ve kendi deneyimlerinden bahsederek panele katkı sundu.
Etkinliğin bitiminde Dr. Bülent Şık’a teşekkür plaketini Dr. Aysel Ülker, Abdullah Aysu’ya da plaketini Dr. Ali Karakoç takdim etti.