ATO - HEKİMLERİN GÜCÜ

 
ATO » Haberler » 2023 Haberleri » Çocuklarımıza Öğüt Değil, Öğün Verin #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek

Eylül 11 2023

Çocuklarımıza Öğüt Değil, Öğün Verin #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek

11-09-2023, 13:47 Haberler / 2023 Haberleri 96

Çocuklarımızın bedenen ve zihnen sağlıklı büyümesinin ve gelişmesinin temel koşullarından birisi dengeli ve yeterli beslenebilmesidir. Yaş grupları gözetilerek gerekli protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve kalori değerleri doğrultusunda sağlıklı öğünlere kolayca ve ücretsiz ulaşmaları gereklidir.

Ne var ki, gıda fiyatları ailelerin ve çocukların sağlıklı beslenmesinin önündeki en büyük engeldir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) son verilerine göre gıda fiyatları dünyada aylardır düşerken Türkiye’de yükselmeye devam ediyor. Türkiye, gıda enflasyonunda Temmuz ayında OECD ülkeleri arasında yüzde 60 ile açık ara birinci oldu. Gıda enflasyonu ve fahiş fiyatlar milyonlarca asgari ücretli ve dar gelirli aileleri daha derin bir yoksulluğa iterken, bu ailelerin okul çağındaki çocukları da yoksullaşmadan payını fazlasıyla alıyor.

Yoksulluk sınırının 40 bin liraya yaklaştığı bir dönemde 4–6 yaş grubunun sağlıklı beslenmesi için minimum gıda harcaması 2 bin liraya; 15–19 yaş grubu için ise 3 bin 600 liraya yükseldi.

Ailesinin yanında yaşamını sürdürmekte zorlanan ve "Sosyal ve Ekonomik Destek Programı"ndan yararlandırılan çocuk sayısı 68 bin 247'ye ulaştı.
Derin Yoksulluk Ağı’nın son raporuna göre okula başlama maliyetinin ortalama yüzde 126 arttığı ve bir okul çantasının en az 900 ile 1200 lira arasında dolduğu koşullarda eğitim ve öğretim hayatına giriyoruz. Ancak buna karşın Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bütçesi arttırılması gerekirken düşürüldü; MEB’in bütçe payının GSYH’ye oranı 2007 seviyesinin altına düştü.

Bazı illerdeki okullarda ise anaokulu öğrencilerinin bir öğününe denk gelen MEB tarafından ayrılan 21 liralık ödeneğin 16 liraya düşürüldüğü veya öğünlerin askıya alındığına dair haberler basına yansıyor.

Hekimler olarak daha önce pek çok kez dile getirdik: Yetersiz beslenen çocuklarda gelişim geriliği ve kısa boyluluk(bodurluk), obezite ve obezite ile ilgili sorunlar, metabolik sendrom, avitaminozlar, demir eksikliği anemisi, iyot yetersizliğine bağlı rahatsızlıklar görülmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme öğrencilerin dikkat sürelerini kısaltarak öğrenmede güçlüğe, davranış bozukluklarına yol açabilmekte, okula devamsızlık artmakta ve okul başarısında düşüş ortaya çıkmaktadır.

Ortalama her iki çocuktan birinin maddi yoksunluk çektiği, her dört çocuktan birinin yetersiz beslendiği bir ülkede “İtibardan tasarruf edilir” ancak çocukların beslenmesinden ve geleceğinden “tasarruf” edilemez!

Her okulda en az 1 öğün ücretsiz temin edilmelidir.
Anaokullarından kaldırılan ücretsiz okul beslenme programı yeniden yürürlüğe konmalıdır.
Okul yerleşkeleri içerisinde çocukların temiz suya erişimleri ücretsiz olmalıdır.
Çocuk yoksulluğunu durdurmak ve çalışmak için okulu bırakmak zorunda kalan çocukların okula dönmeleri için bölüşümde adaleti destekleyecek sosyal yardım ve destek politikaları hayata geçirilmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenemeyen, sağlıklı konutlarda barınamayan, nitelikli sağlık hizmetine erişimin olmadığı bir toplumda yoksulluk halk sağlığı sorunudur. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ortadan kalkmadığı, en temel insani ihtiyaçlar piyasanın insafına terk edildiği sürece halkın sağlığından söz edilemez.

Ankara Tabip Odası

Haber Resimleri:

Benzer Haberler

Sitede Arama Yapın

HEKİM POSTASI

İLETİŞİM

TELEFON VE FAX

  • Tel: +90 (312) 418 87 00
  • Fax: +90 (312) 418 77 94
© "Ankara Tabip Odası".Tüm Hakları Saklıdır.