Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun 4-6 Ekim 2024 tarihlerinde düzenlendiği "Adıyaman'da Deprem Bölgesi Aile Hekimleri İle Buluşma" deprem çalıştayı Adıyaman'da gerçekleştirildi. Çalıştaya Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alpertan Açar ve ATO Aile Hekimliği ve Pratisyen Hekimlik Komisyonu Üyesi Dr. Zafer Çelik katıldı.
Çalıştay kapsamında Tabip Odaları ve sendikalar tarafından, deprem bölgesindeki birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerindeki sorunlar ve kamuoyuna yansıyan yeni yönetmelik hazırlığı ve teşvik hesaplama formülüyle ilgili basın açıklaması yapıldı.
Katılımcı kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan Adıyaman Tabip Odası Başkanı Dr. Erdal Yavuz şunları söyledi:
Bugün deprem bölgesinde Aile Sağlığı Merkezlerini ziyaretimizden sonra deprem bölgesinde aile hekimliği çalışmalarının ne aşamada olduğunu konuşmak üzere bir araya geldik. Depremin ikinci yılına yaklaşırken halen Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) konteynerlerde hizmet sunmaya çalışıyor.
Sağlık emekçilerinin ne barınma, ne ekonomik, ne de hizmet sunumunu sağlayacakları alt yapı sorunları çözülmüş durumda. Geçen sene 15-16 Temmuz tarihlerinde yaptığımız buluşmada bölgenin birinci basamak sağlık hizmetleri için yapılması gerekenleri belirlemiştik. Bölgede çalışanların desteklenmesini, uygulanan modelin deprem bölgesinde özellikle ağır hasar alan alanlarda toplumun sağlık hizmeti alamayacağını belirtmiştik. Bir sene sonra bugün geldiğimiz noktada anne ölümlerinin arttığını, aşıyla önlenebilir hastalıklardan bebeklerin öldüğünü, sağlık emekçilerinin tükendiğini, yoksulluk sınırı altında bir gelirle toplumun sağlık hakkını savunmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bugün biz burada deprem bölgesinde arkadaşlarımızı dinlemek ve onların sesini tüm ülkeye duyurmak için bir aradayız. Ancak sahada arkadaşlarımızla konuşurken gördüğümüz Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamaya niyetlendiği eziyet yönetmeliğinden başka bir şey olmadı.
Bakanlığın hazırladığı yönetmeliğin adı Eziyet Yönetmeliğidir!
Bu yönetmelik aile hekimliği çalışanlarına eziyet etmek için kurgulanmıştır. Bize dayatılan birinci basamağın tüm ilkelerine aykırı performans sistemini zorla uygulatmak için ceza, sözleşme feshi ve maaş kesintisi eziyetini dayatmaktadır.
Bu yönetmelik hastalarımız için de eziyet yönetmeliğidir. Hastalarımızın altı ayda bir ASM’lere gelmesini dayatmaktadır. Nüfusa dayalı ödemeyi 3 bin 500 kişiyle sınırlandırıp, kalan kayıtlı hastalara eziyet çıkartma yönetmeliğidir. Bir milyar doktor başvurusu olan ülkemizde sağlık sorunlarının çözümü daha fazla doktora gitmek değildir. Performans sistemi hayata geçsin diye hastalarımızın daha çok doktora başvurması gerçek sağlık hizmeti ihtiyacı olanların vaktinden çalmak onlara eziyet etmektir. Hazırladıkları karma karışık eziyet yönetmeliğindeki formülün amacı hastalık yönetimi platformu dedikleri şehir hastanelerine hasta üretme programını sahaya dayatmak amaçlıdır. Birinci basamakta hastalıkların yönetimi, erken teşhisi ve etkin tedavisi yapılmalıdır. Ancak aile hekimliğinin temeli hastalıkları yönetmek değil, sağlığı korumak ve geliştirmektir. Getirilmeye çalışılan Eziyet Yönetmeliği hastalarımızdan sürekli tetkik istemek, hastalandıklarına şehir hastanelerine sevk etmek ve bu hastalıklar üzerinden sektör olarak gördükleri sağlığımızı hastalıklarla yönetmek üzerine kurgulanmıştır.
Biz burada iki yılın sonunda Aile Sağlığı Merkezi binalarının Kamu tarafından yapılmasını talep ediyoruz. Biz burada çalışanların desteklenmesini istiyoruz.
2023 yılı Sağlık İstatistikleri yayınlandı. Türkiye’de azalan tek sağlık kurum ASM’lerdir. Bu sorunların çözülmesini beklerken karşımıza Eziyet Yönetmeliği çıktı.
Bakanlık sözde ASM’lerin bakım giderlerini karşılamak için bu yönetmeliği getirdiğini söylemektedir. 20 yılda ASM’leri desteklemeyen, iki yıldır içinde bulunduğumuz deprem bölgesinde bir tek ASM yapmayan bakanlığın başka bir şey yapacağını beklemiyoruz.
Adıyaman Tabip Odası, TTB Aile Hekimliği Kolu, Adıyaman Aile Hekimleri Derneği, SES Adıyaman Şubesi, Hekim Birliği sendikası, Hekimsen Adıyaman Şubesi, Eğitim-SEN Adıyaman Şubesi, Haber-SEN Adıyaman Şubesi, Malatya Aile Hekimleri Derneği, SES Malatya Şubesi, Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, Bilecik Aile Hekimleri Derneği, Ankara Tabip Odası, İstanbul Tabip Odası, Bursa Tabip Odası, Şanlı Urfa Tabip Odası, Mersin Tabip Odası, Diyarbakır Tabip Odası, Gaziantep Tabip Odası, Adana Tabip Odası ve Hatay Tabip Odası olarak hep birlikte eziyet yönetmeliğinin hayata geçmemesi için tüm imkânlarımızı kullanarak çalışacağımızı sahada büyük bir emekle çalışan değerli meslektaşlarımıza ve halkımıza ilan ediyoruz.