ATO - HEKİMLERİN GÜCÜ

 
ATO » Haberler » 2024 Haberleri » Grevin Birinci Günü Aile Hekimleri Bakanlığa Seslendi

Kasım 05 2024

Grevin Birinci Günü Aile Hekimleri Bakanlığa Seslendi

5-11-2024, 15:51 Haberler / 2024 Haberleri 153

Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin 1 Kasım’da yürürlüğe girmesi üzerine 3 günlük grev kararı alan aile hekimleri seslerini düzenledikleri basın açıklaması ile duyurdu.

5-6-7 Kasım’da üç gün iş bırakan aile hekimleri grevin birinci günü 05 Kasım 2024 Salı günü Bilkent Şehir Hastanesi Acil Servis önünden Bakanlığa seslendi.

Basın açıklamasına Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odası’nın yanı sıra grev kararında da imzası bulunan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık- İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HekimSen), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (Sa-Ha Der), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) yönetici ve üyeleri ile hekimler katıldı.

CHP Milletvekilleri Dr. Kayıhan Pala, Dr. Aylin Yaman ve CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz ve CHP Parti Sözcüsü Nazan Güneysu da basın açıklamasına destek verdi.

Basın açıklaması öncesinde kısa bir konuşma yapan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun, bu yönetmeliğe Eziyet Yönetmeliği demelerinin sebeplerini “çünkü hem doktorlarımıza hem halkımıza eziyet içermektedir. Sorunların çözüm yolunun 1.Basamağın güçlendirilmesi ve Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin öncelenmesi olduğunu savunurken çıkarılan bu yönetmelikle hekim bağımsızlığı yok sayılmakta, Aile Sağlık Merkezlerinin çalışanlarının iş güvencesi ortadan kaldırılmakta, özlük haklarında kayıplar söz konusu olmaktadır.” diye açıkladı.

Dr. Coşkun performans-ceza odaklı yönetmelik ile halkın nitelikli sağlık hizmetine erişiminin engelleneceğini ve var olan sorunların derinleşeceğini sözlerine ekledi.



Dr. Coşkun eşit, parasız, nitelikli, ulaşılabilir bir sağlık hizmeti, güvenli ve güvenceli çalışma koşulları sağlanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirterek sözü örgütler adına ortak basın açıklamasını okuması için ANKAHED İkinci Başkanı Dr. Ahmet Sefa Eylevler’e bıraktı.
Dr. Eylevler, yenidoğan skandalı ortaya çıkmadan önce 14 Ekim’de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını, “sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi” olduğunu hem her kademeden bakanlık yetkililerine hem kamuoyuna duyurduklarını hatırlattı.
Dr. Eylevler sözlerini “Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; “Performans ve Ödeme Yönetmeliği” ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır.” diye sürdürdü.

Dr. Eylevler, hekimlerin taleplerini şu şekilde sıraladı:
1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
4. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
5. Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.

Basın açıklamasının tam metni için tıklayınız

Haber Resimleri:

Benzer Haberler

Sitede Arama Yapın

HEKİM POSTASI

İLETİŞİM

TELEFON VE FAX

  • Tel: +90 (312) 418 87 00
  • Fax: +90 (312) 418 77 94
© "Ankara Tabip Odası".Tüm Hakları Saklıdır.