Ankara Tabip Odası (ATO) ve Emekli Hekim Komisyonu açlık sınırındaki emekli hekim maaşlarına dikkat çekmek üzere basın toplantısı düzenledi.
28 Aralık 2021 Salı günü yapılan açıklamaya Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut, ATO Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemür, ATO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gülseren Çeliksöz ve ATO Emekli Hekim Komisyonu üyesi Dr. Mehmet Çakmak katıldı.
Basın açıklamasını okuyan Dr. Mehmet Çakmak birçok hekimin emekli maaşının açlık sınırının altında olduğunu belirtti.
ATO Yönetim Kurulu ve Emekli Hekim Komisyonu olarak yıllardır emekli hekim maaşlarındaki düşüklüğe dikkat çektiklerini ifade eden Dr. Çakmak kurumlar arası adaletsiz maaş uygulamasının doğru olmadığını söyledi.
Dr. Çakmak, 2018’deki torba yasada zamlı maaştan yararlanamayan bir grup emekli hekimin 1 Aralık 2021’de Sağlık Bakanı tarafından verileceği açıklanıp 6 Aralık’ta kaldırılmış olan zam uygulamasında da göz ardı edildiğine dikkat çekti.
BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığından emekli olmuş hekimlerin emekli maaşları arasında anlamsız farklılıklar olmasını eleştiren Dr. Mehmet Çakmak “SSK ve BAĞ-KUR emeklileri çalışırken en üst seviyeden prim yatırmış olsalar dahi emekli ücretleri sınırlıdır” diye konuştu.
Emekli hekimlerin çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Dr. Çakmak taleplerini şöyle sıraladı:
Emekli hekim maaşı yoksulluk sınırının üstünde, benzer mesleklerin emekli maaşlarıyla dengeli biçimde belirlenmelidir.
Emekli Sandığı, BAĞ-KUR, SSK emeklisi hekimler arasındaki maaş dengesizliği düzeltilmelidir.
Emekli hekimlere ödenen ek ödemelerde çalışan- çalışmayan ayrımı gözetilmeden tüm emekli hekimleri kapsayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
7200 ek gösterge çalışan ve emekli bütün hekimlere yönelik olarak ayrımsız şekilde hayata geçirilmelidir.
Emekli hekimlerin çalıştırıldığı hastane, işyeri, OSGB gibi kuruluşlardaki çalışma ortamları, ücretleri ve süreleri konusundaki koşullar düzeltilmelidir.
Emekli hekimlerin evde bakım hizmetleri ve huzurevi gereksinimleri için bir an önce yasal düzenlemeler yapılarak hayata geçirilmelidir.
Emekli hekimlerin sağlık kuruluşlarında hak ettikleri hizmeti almaları, deontolojiye özen göstermeye çabalayan genç meslektaşlarımızın çabalarıyla olacak iş değildir. 5 dakikada bir hasta randevusu verilen çalışan hekimin çabası buna yetmez. Durumun gerektirdiği yasal ve kurumsal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.
Açıklamadan sonra söz alan Dr. Vedat Bulut emeklilerine saygı göstermeyen bir devlet anlayışıyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Pandemide 540 kadar sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini söyleyen Dr. Bulut “Bu kişilerin 200 kadarı hekim ve çok önemli bir bölümü emekliliğine rağmen çalışmak zorunda kalan hekim arkadaşlarımız. COVID-19’da yaşlılık bir risk faktörü. Sağlık kurumlarını kuşatan bu pandemi özellikle emekli hekimlerimizi etkiledi, yaşamlarını kaybetmesine neden oldu. Emekli hekimlerimizin haklarının korunması gerekiyor. Uzun bir tahsil, uzun ve yorucu bir çalışma dönemi. Tüeknemişlik içerisinde emekli olan hekimlerin bir de çalışmak zorunda kalmaları anlaşılmaz bir durumdur. Hatta huzurevlerinde kalan ağabeylerimizi de biliyoruz. Bu konuda devletin kesinlikle duyarlı olması gerekiyor. Emekliler arasındaki çifte standartı da gidermesi gerekiyor. TTB olarak en azından yoksulluk sınırı üzerinden bir emekli maaşı tanımlanmasını uzun süredir istiyoruz” sözlerini kaydetti.
Basın açıklamasının tamamını okumak için tıklayınız.